Yle: Maahanmuuttajat koulutaksikuskeiksi Lieksassa – rikosilmoitukset sinkoilevat

Lieksassa puhjennut kiista syrjäkylien koulutaksikyydeistä työllistää poliisia jo poikkeuksellisella tavalla, kirjoittaa Yle.

Poliisi on vastaanottanut rikosilmoituksia sekä suuttuneilta vanhemmilta että kyytejä järjestävältä yrittäjältä.

Yrittäjän mukaan kyytejä vastaan syntynyt liikehdintä on rasistista ajojahtia. Vanhemmat sanovat olevansa huolissaan lastensa kyytien turvallisuudesta kuljettajien syntyperästä riippumatta.

Takseja on syyslukukauden ajan ajanut kaksi ulkomaalaistaustaista miestä yrittäjän palkattua somalialaissyntyiset miehet irtisanoutuneiden suomalaiskuskien tilalle.

Vanhemmat ovat syksyn aikana syyttäneet koulutaksikuskeja muun muassa kännykkään puhumisesta ajon aikana sekä ylinopeuksista.

Yrittäjä taas on jättänyt poliisille rikosilmoituksen, jossa vanhempia, Lieksan kaupunkia ja Joensuun seudun hankintatoimea syytetään rasistisesta ajojahdista.

”Tummaihoinen huonompi kuski talvikelissä”

Koulukyytejä järjestävän yrittäjän Pauli Meriläisen mukaan kaiken taustalta löytyy asennekysymys.

– Oppilaiden vanhemmat ovat ilmoittaneet, etteivät he laita oppilaita kyytiin talvikelissä ja ajavat lapset mieluummin kouluun itse. Minulle on väitetty aivan suoraan sitä, että tummaihoinen on huonompi kuski talvikelissä ajamaan kuin valkoihoinen, Meriläinen on sanonut Ylelle.

Poliisi ei Ylen mukaan aio viedä mitään jo tehdyistä rikosilmoituksista esitutkintaan asti.

– Nykyisen aineiston perusteella näyttää siltä, että kovin pitkälle kumpikaan näistä tutkinnoista ei etene.

Poliisi peräänkuuluttaakin osapuolilta malttia.

– Molempien osapuolien toivoisi laittavan vähän jäitä hattuun. Samoin netissä käytävän keskustelun toivoisi rauhoittuvan. 

Lue myös:

    Uusimmat