Yle: Linux laskisi koulujen atk-kuluja roimasti

Suomen koululaiset käyttävät pääasiassa Microsoft Windowsia. Siirtyminen yhtenäiseen Linux-järjestelmään laskisi atk-kustannuksia jopa 80 prosenttia, kertoo Ylen radiouutiset.

Koulujen atk-kustannukset voisivat pudota viidesosaan nykyisestä, jos kouluissa siirryttäisiin yhtenäiseen Linux-järjestelmään. Näin arvioi Helsingin opetusvirasto Ylen radiouutisten mukaan.

Koulut säästäisivät huomattavasti ottamalla käyttöön Linux-pohjaisen LTSP-palvelimen. Sillä voitaisiin ohjailla koko atk-järjestelmää yhdestä paikasta niin, ettei jokaista työasemaa tarvitsisi huoltaa tai päivittää erikseen.

Suurin osa Suomen kouluista käyttää Microsoft Windows -käyttöjärjestelmää. Linux on otettu käyttöön vain muutamissa kouluissa, mutta niissä on oltu tyytyväisiä järjestelmään. Ylen mukaan myös muissa Euroopan maissa on tehty menestyksekkäitä koulujen ja julkisen hallinnon Linux-kokeiluja.

Linux on avoimen lähdekoodin maksuton käyttöjärjestelmä. Ensimmäisen version julkaisi verkkoon suomalainen Linus Torvalds. Käyttöjärjestelmä on kaikkien saatavilla ja kuka tahansa voi tehdä siihen muutoksia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat