Mainos

Yle-kolmikko kunnianloukkauskäräjillä tänään

Yleisradion ajankohtaistoimituksen kolme toimittajaa vastasi tänään Tampereen käräjäoikeudessa syytteeseen kansanedustaja Pekka Vilkunan (kesk.) kunnian törkeästä loukkaamisesta.

Syytteet johtuvat Ylen tamperelaisen kanavan TV 2:n ohjelmassa Ajankohtainen kakkonen esitetystä Vilkunan haastattelusta, jonka oli tehnyt ohjelman toimitussihteeri Juha Ristamäki.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmainen vaati sakkorangaistusta törkeästä kunnianloukkauksesta Ristamäelle sekä ohjelman vastaavalle tuottajalle Reeta Kivihalmeelle ja ajankohtaistoimituksen päällikölle Jyrki Richtille.

Vilkuna vaatii heiltä Suomen Tietotoimiston mukaan 20 000 euron vahingonkorvausta. Syytetyt kiistävät syytteen.

Kolehmaisen mielestä Ristamäki esitti 29. tammikuuta viime vuonna lähetetyssä haastattelussa valheellisen tiedon tai vihjauksen siitä, että Vilkuna olisi 2006 kosketellut eduskunnassa jonkun naisen rintoja sekä ehdottanut eräälle naiskansanedustajalle sukupuoliyhdyntää.

Kuvamateriaalin käyttö loukkasi

Syyttäjän mielestä väite rintojen koskettelusta esitettiin ohjelmassa, kun Vilkunan haastattelua kuvitettiin näyttämällä kuvia vanhoista iltapäivälehdistä. Niiden otsikoissa kerrottiin mieskansanedustajan käyneen eduskunnassa humalassa naisen rintoihin kiinni.

– Vihjaus on kohdistunut Vilkunaan, kun kuva-aineistoa on esitetty ohjelmassa samaan aikaan, kun Vilkunaa on haastateltu asiasta[. Asia] on harhaanjohtavasti ja Vilkunan tietämättä kytkeytynyt kuvallisesti esitettyyn väitteeseen mieskansanedustajan käymisestä naiskansanedustajan rintoihin kiinni eduskunnassa, Kolehmainen kirjoittaa haastehakemuksessaan.

Syyttäjä puuttuu myös siihen, että ohjelmassa on viitattu 7. marraskuuta 2006 lähetettyyn Ajankohtaisen kakkosen juttuun Onko eduskunta sovinismin linnake? Ohjelmassa väitetään, että varhemmassa jutussa haastatellaan Vilkunaa samasta aiheesta.

Vilkunan aiemmassa haastattelussa ei syyttäjän mukaan kuitenkaan ollut kyse väitteistä, joiden mukaan hän olisi syyllistynyt seksuaaliseen häirintään, vaan siinä puhuttiin yleisesti seksuaalisen häirinnän esiintymisestä eduskunnassa.

Esimiesten olisi syyttäjän mielestä pitänyt toimia

Seksin ehdottamisen Vilkuna kiisti Ristamäen haastattelussa. Syyttäjän mielestä Ristamäki halusi silti antaa katsojien ymmärtää, että nimeämättömältä naiskansanedustajalta saaduksi väitetty tieto pitää vastoin Vilkunan kiistämistä paikkansa.

Kivihalmeen syyttäjä katsoo ohjelman vastaavana tuottajana ja Richtin ajankohtaistoimituksen päällikkönä sallineen Ristamäen esittää väitteen seksin pyytämisestä, vaikka Kivihalme ja Richt eivät olleet syyttäjän mielestä varmistuneet riittävästi sen todenperäisyydestä.

– Kivihalmeella ja Richtillä olisi asemansa perusteella ollut velvollisuus kieltää – – tiedon tai vihjauksen esittäminen, syyttäjä kirjoittaa.

Toissijaisesti syyttäjä vaatii Kivihalmeelle ja Richtille rangaistusta avunannosta törkeään kunnianloukkaukseen.

Oikeudenkäyntiä seurannut Suomen Tietotoimisto raportoi toimittajien sanoneen oikeudessa toimittajat, että haastattelu liittyi ajankohtaiseen keskusteluun.

Rintojen koskettelusta kertoneen otsikon tulo ruutuun kesken haastattelun oli toimittajien mukaan osittain hallitsematon tilanne, sillä tausta-aineiston ajoitusta ei lähetyksessä voinut tarkasti tietää.

Toimittajat pysyivät oikeudessa väitteessään, että naiskansanedustaja oli kertonut Vilkunan ahdistelleen häntä. Tarkempia tietoja tapahtumasta he eivät suostuneet kertomaan vaan vetosivat lähdesuojaan. Vilkuna kiisti ahdistelun.

Juttu kumpuaa Helsingin Sanomissa 27. tammikuuta 2008 julkaistusta jutusta, joka käsittelee eduskunnassa tapahtuneeksi väitettyä seksuaalista häirintää.

Kolehmainen vaatii jutun kirjoittaneelle toimittajalle sekä kahdelle Helsingin Sanomien toimituspäälliköille ja tuolloiselle uutispäällikölle rangaistusta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Jutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa ei ole vielä alkanut syyttäjän pyytämän lisätutkinnan vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.