Mainos

Yle ja Digita selvittävät lähetyskatkosta Viestintävirastolle

Yle on jo toimittanut katkoksesta virastolle selvityksen, jossa tapahtunutta perusteltiin poikkeuksellisilla olosuhteilla.

Viestintävirasto odottaa selvityksiä Yleisradion valtakunnallisten radiokanavien eilisestä lähetyskatkoksesta.

Ylen linkkitorniin osui keskiviikkona aamupäivällä Helsingissä useita salamaniskuja, jotka tuhosivat laitteistoa lähetyksistä vastaavan Digitan lähetyskeskuksessa. Ylen valtakunnallisten radiokanavien kuuluvuus oli poikki noin tunnin ajan.

Myös viranomaistiedotteiden välittämisestä vastaava Radio Suomi lakkasi kuulumasta. Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoi STT:lle, että sen osalta katkos koski vain Uudenmaan aluetta.

Viestintäviraston pääjohtajan Rauni Hagmanin mukaan Yle on jo toimittanut katkoksesta virastolle selvityksen, jossa tapahtunutta perusteltiin poikkeuksellisilla olosuhteilla.

Ministeriö odottaa selvityksiä

Hagmanin mukaan Viestintävirasto valvoo ensisijaisesti viestintäverkkojen toimintakykyä, eikä viranomaistiedotuksen toimivuuden arviointi ole sen vastuulla.

- On lähinnä liikenne- tai sisäministeriön asia pohtia, onko välittämisvelvoitteen toteutuminen ollut erityisen haavoittuva. Fakta on, että se ei ole johonkin aikaan toiminut, Hagman arvioi.

Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäverkkoyksikön päällikkö Juhapekka Ristola uskoo ministeriön tekevän omat päätelmänsä asiassa, kunhan Viestintävirasto on saanut myös teknisestä lähetystoiminnasta vastaavan Digitan selvityksen.

Ministeriö ja Viestintävirasto olivat Ristolan mukaan jo ennalta päättäneet tutkia syksyn mittaan sitä, onko verkkoyhtiöitä koskevia määräyksiä viestintäverkkojen toimivuuden varmistamisesta syytä tarkistaa.

Jungner lupaa lisävarmistuksia

- Jos eilisen tyyppinen tilanne toistuu, niin seuraukset eivät ole enää samanlaisia, Ylen toimitusjohtaja Jungner lupaa.

Jungnerin mukaan radiokanavien automaattisen varajärjestelmän vaurioiduttua ei myöskään käsin käynnistettävän vara-varajärjestelmän käyttöönotto heti onnistunut, koska linkkitornin tilat oli palohälytyksen takia evakuoitava.

Jungner vakuuttaa, että Radio Suomi kyetään pitämään toiminnassa kaikissa oloissa, vaikkakaan täyttä katkottomuutta ei voida taata.

- Mitä jos -tyyppiset tilanteet on varmistettu nelin-viisinkertaisesti. Kaikista järjestelyistä ei voi puhua julkisesti, mutta valtakunnan verkkoa voitaisiin tarvittaessa käyttää myös muualta päin Suomea, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.