Mainos

Ylähuone: Kettujahti Britanniassa luvanvaraiseksi

Britannian parlamentin ylähuone äänesti illalla kettujahdin luvanvaraiseksi rajoittamisen puolesta. Eilen parlamentin alahuone oli asettunut jahdin täyskiellon kannalle.

Kettujahdissa vielä toistaiseksi.

Britannian parlamentin ylähuone äänesti illalla kettujahdin täyskieltoa vastaan, mutta ei enää kannattanut rajoituksetonta kettujahtia kuten aiempina vuosina. Konservatiivien hallitsema ylähuone kannatti äänin 366-59 keskitien kompromissia, joka sallii kettujahdin luvanvaraisesti tietyin ehdoin.

Parlamentin alahuone oli myöhään eilen äänestänyt täyskiellon puolesta ylivoimaisella ääntenenemmistöllä. Kettujahdin täyskieltoa kannatti 386 parlamenttiedustajaa, kun vain 175 oli jahdin sallimisen kannalla. Jahdin vastustajien joukossa oli muun muassa pääministeri Tony Blair. Työväenpuolueella on alahuoneessa vankka enemmistö, 410 paikkaa 659:stä.

Äänestys asiassa niin ala- kuin ylähuoneessakin on neuvoa-antava, eikä se siis sido hallitusta. Kyseessä oli jo kolmas äänestys kettujahdista Blairin hallituksen viisivuotisella valtakaudella. Blairin hallitus tekee asiasta lakiesityksen vielä ennen pääsiäistä ja saattaa päätyä kettujahdin sallimiseen luvanvaraisesti. Esitys annetaan syksyllä alkavalla parlamentin seuraavalla istuntokaudella.

Kettujahti herättää kiivaita tunteita saarivaltakunnassa. Koirien avulla kettuja ja jäniksiä on jahdattu Britanniassa yli 300 vuotta. Jahdin kannattajien mielestä metsästys on heidän ikiaikainen oikeutensa ja sen kieltäminen loukkaisi heidän kansalaisoikeuksiaan. Heidän mukaansa jahtia voidaan pitää palveluksena maanviljelijöille, jotka pitävät kettuja tuholaisina. Jahti ylläpitää myös tuhansia työpaikkoja maaseudulla, kannattajat väittävät.

Vastustajat pitävät jahtia barbaarisena tapana, jolla omaan norsunluutorniinsa vetäytynyt yläluokka tyydyttää tarpeitaan. Jahti kiellettiin aiemmin tänä vuonna Skotlannissa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.