Mainos

Yksityistäminen etenee Virossa

Maan myynti ulkomaalaisomistukseen on nykyisin Virossa monimutkainen ja hankala toimi. Tämän vuoksi hallitus on tekemässä maanomistusta käsitteleviin lakeihin useita uudistuksia. Niiden ansiosta lait täyttävät EU:n vaatimukset ja ulkomaalaisilla on mahdollisuus ostaa maata Virosta samoin ehdoin kuin nykyisistäkin EU-maista.

Viime vuonna maasta siirtyi 17 prosenttia yksityiseen omistukseen. Tänä vuonna pystyttäneen yksityistämään 28 prosenttia. Viron hallitus on muiltakin osin tarkentanut viime huhtikuussa hyväksyttyä yksityistämisohjelmaa. Sen mukaan tänä vuonna on myynnissä 20 perusrakenteita ylläpitävää yritystä. Yksityistettävien yhtiöiden listalla ovat mm. Eesti Telekom, Eesti Pölevkivi ja Eesti Raudtee.

Myös maan suurimman sähköntuottajan, Eesti Energian, kaksi suurta voimalaitosta erotetaan yhtiöstä, minkä jälkeen perustetaan kaksi uutta osakeyhtiötä eli Eesti elektrijaam ja Tallinna elektrijaam. Hallituksen suunnitelman mukaan Narvan voimalaitoksen osakkeista 49 prosenttia myydään ulkomaisille sijoittajille. Voimalaitoksista toinen jää Tallinnan kaupungin omistuksen, toinen siirtyy yksityisomistukseen.

Viron palavaa kiveä tuottavasta yhtymästä on jo nyt perustettu 16 erillistä osakeyhtiötä. Emoyhtiö on tarkoitus myydä jollekin asiakkaista eli energiaa tuottavalle yritykselle. Myös Viron rautateiden yksityistäminen etenee. Nykyinen Viron VR on jaettu kahtia: hallintoyhtiöksi ja toiminnasta vastaavaksi yhtiöksi. Näiden yksityistämien alkaa vielä tämän vuoden aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.