Mainos

Yksityistalouksien vesivahingot lisääntyneet

Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna vuotovahingoista yli 100 miljoonaa euroa. Yksityistalouksien vuotovahinkojen korvaussumma nousi 68,4 miljoonaan euroon, kertovat Finanssialan keskusliiton ennakkotiedot.

Yksityisten vesivahingot ovat noususuunnassa, liiton turvallisuusasiantuntija Raimo Lehto silmäilee tilastoja. Viime vuonna vakuutusyhtiöt korvasivat koti- ja huvilavakuutuksista 11479 vuotovahinkoa.

- Asunto-osakeyhtiöiden ja yksityisten pitäisi huolehtia lvi-laitteidensa ja putkistojensa kunnosta. Nyt kunnossapitoa viivytellään ja vakuutusta käytetään huoltosopimuksena, Lehto suomii.

Jotkut vakuutusyhtiöt ovat jo Lehdon mukaan ryhtyneet boikotoimaan leväperäisiä kunnossapitäjiä.

Tarinat suihkuun sammuneesta vuotovahingon aiheuttajasta Lehto kuittaa enemmänkin urbaanilegendana. Valtaosa vahingoista johtuu laite- ja putkirikoista. Samaa sanoo jälkivahinkotorjunnan veteraani, toimitusjohtaja Hannu Ojanen kuivaukseen erikoistuneesta Muntersista.

- Tyypillisimpiä päivystystapauksia ovat kellareiden täyttyminen vedellä rankkasateiden jälkeen, äkilliset putkivuodot ja palokunnan sammutusvesien siivoaminen. Talviajan vesivahingot johtuvat usein siitä, että putket ovat päässeet jäätymään ja vuotavat oikein urakalla kun sulavat. Viikonloppuisin meille tulee 10-20 hätätapausta.

Kolmen päivän sääntö

Jälkitorjunnan ammattilaisten liiton jäsenillä on niin sanottu kolmen päivän sääntö, sanoo liiton toiminnanjohtaja Jouko Leppänen. Jos rakenteet ovat kärsineet vuodosta yli kolme päivää, ne saavat automaattisesti homekohtelun.

- Homeitiöt alkavat kehittyä jo kolmantena päivänä, jos vuotaneita rakenteita ei ole kuivattu sitä ennen.

Jos homeitiöitä on jo ehtinyt kehittyä, kohteen kuivaaminen ilman homekäsittelyä saastuttaa koko tilan homeeseen. Auktorisoiduilla yrityksillä on tarvittava ammattitaito, Leppänen neuvoo kuluttajia. Ne eivät ryhdy muitta mutkitta kuivaamaan homeitiöistä kohdetta.

Toimitusjohtaja Hannu Ojanen aloitti "kuivausbisneksen" 1976. Munters kehitti Suomen ensimmäiset kuivaajat, absorbtiokuivaajat, jotka ovat klassikkoja jälkivahingon torjunnassa. Sen jälkeen kuivaajavalikoima on laajentunut etenkin isoilla nopeilla kuivaajilla, joita tarvitaan esimerkiksi palojen sammutusvesien kuivaamisessa.

Kun ostat omakotitaloa...

Kuntokartoitukset kertovat kiinteistön kunnosta aika suurpiirteisesti. Kokenut silmä havaitsee yhtä ja toista, josta on hyötyä niin talon ostajalle kuin kunnossapitäjälle.

- Kannattaa katsoa rakennuksen sijainti ja sadevesijohdot sekä salaojaputket. Esimerkiksi 70-luvulla kupariputkien sekä juotosaineiden laatu oli heikonlainen. Vesiputkien taloudellinen käyttöikä on 25 vuotta, oikein hyvin huollettuna parhaimmillaan 50 vuotta, Ojanen ynnää.

Seuraa kosteiden tilojen kuntoa

Hannu Ojanen suosittelee tekemään putkiremontin mieluummin etuajassa. Kosteiden tilojen kuntoa pitäisi seurata aktiivisesti.

Silikonisaumojen rikkoontuminen, pinnotteiden irtoaminen, seinälle kerääntyvä kalkki tai levyjen turpoaminen ovat merkkejä siitä, että on ryhdyttävä toimiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.