Yksityissektorilta virkamieheksi siirtyville kaavaillaan karenssia

Yksityissektorilta valtionhallinnon tehtäviin siirtyville virkamiehille ehdotetaan karenssia. Virkamies ei saisi uudessa tehtävässään esimerkiksi käsitellä heti edellistä työnantajaansa koskevia asioita, jos ne ovat arkaluonteisia.

– Lopulliset päätökset ovat vielä tekemättä, mutta sieltä on näillä näkymin tulossa esitys virkamiehille joissakin erityistapauksissa asetettavista käsittelyrajoitteista, sanoo asiaa pohtineen toimikunnan jäsen, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) asettama toimikunta antanee lopullisen esityksensä asiasta ensi viikon lopulla.

Toimikunnan tehtävänä oli miettiä pelisääntöjä tilanteisiin, joissa poliitikko tai virkamies siirtyy yksityisen edunvalvonnan palvelukseen tai sieltä valtionhallintoon. Tehtävä voi olla esimerkiksi etujärjestössä, viestintätoimistossa tai konsulttiyrityksessä - tai missä tahansa yrityksessä.

Pelkona on ollut, että työpaikan vaihdoksessa sisäpiirin tietoa päätyy väärään paikkaan. Keskustelua jääviydestä herätti esimerkiksi Jyri Häkämiehen siirtyminen elinkeinoministerin tehtävästä suoraan Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi.

Uimosen mukaan toimikunnan suositukset eivät perustu tiukkaan sääntelyyn ja pikkutarkkoihin ohjeisiin. Pääasiallinen keino pitää huolta hyvästä virkamiesetiikasta on ennaltaehkäisy eli se, että virkamiehiä koulutetaan korkeaan eettisyyteen ja eettisiä kysymyksiä käsitellään jatkuvasti työpaikoilla.

Karenssi myös toisinpäin? 

Uimosen mukaan toimikunta on selvittänyt karenssin tarvetta myös niissä tilanteissa, kun virkamies siirtyy yksityisen sektorin tehtävään. Siltä osin hän ei halunnut ottaa kantaa keskeneräiseen esitykseen. 

Valtio-opin professorin Ilkka Ruostetsaaren mukaan karenssi virkamiehen tai poliitikon tehtävästä yksityissektorille siirryttäessä voisi olla eettisestä näkökulmasta hyvä ajatus.

-Ajalta tulisi kuitenkin maksaa korvausta, sillä karenssilla puututaan elinkeinovapauteen ja vapauteen h akeutua työhön.

Ehdottomasta karenssista tulisi myös taloudellinen kysymys, koska korkeapalkkaisille ihmisille jouduttaisiin maksamaan korvausta, vaikka he eivät välttämättä tekisi ollenkaan töitä.

Ruostetsaaren mukaan EU:n virkamiehillä karenssi on käytössä, ja heille maksetaan karenssiajalta korvausta.

 

Lue myös:

    Uusimmat