Mainos

Yksityisille tarkoitettu laki yritysten käytössä

Yksityishenkilöiden velkajärjestelylaki luotiin yksityistaloudessa syntyneiden velkojen järjestämistä varten, mutta siitä tulikin keino järjestää elinkeinoelämän velkoja.

Elinkeinoelämän velkajärjestelyjä tutkiva professori Seppo Koskinen Lapin yliopistosta kertoi Turussa, että elinkeinonharjoittamista koskevat velat olivat odotettua runsaammin esillä velkajärjestelyissä.

-Velkaisen yritystoiminnan järjestelyt eivät tapahdu yrityssaneerauslain perusteella vaan usein siten, että toiminta lopetetaan ja sitten hakeudutaan velkajärjestelyyn. Elinkeinonharjoittajat ovat melko helposti päässeet velkajärjestelyyn. Velkojat eivät ole hänen mielestään käyttäneet keinoja estää velkajärjestely, vaikka laki on niitä tarjonnut.

-Runsaasti ylivelkainen katsottiin taloudellisten näkymien ollessa synkimmillään helposti velkojen takaisinperinnän kannalta toivottomaksi tapaukseksi. Vapaaehtoisiinkaan järjestelyihin ei päästy, kun velallinen ei kyennyt mitään maksamaan, Koskinen selvitti.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ja Lapin yliopiston yhteisprojektissa on tutkittu vuonna 1995 kaikki hovioikeuteen menneet elinkeinonharjoittamisessa syntyneet velkajutut. Tutkimus julkaistaan toukokuussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.