Mainos

Yksityisillä iso rooli tonttimarkkinoilla

Yksityisten kauppaamilla omakotitonteilla on merkittävä rooli erityisesti kasvavissa kunnissa. Ne ovat lähes kaksi kertaa kalliimpia kuin kuntien myymät tontit.

Yksityisen sektorin rooli omakotitonttimarkkinoilla on luultua suurempi, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Esimerkiksi Tampereen talousalueella yksityiset tonttikaupat kattavat noin puolet tonttien pinta-alan mukaisesta volyymistä. Espoossa yksityiset hallitsevat omakotitonttien markkinoita yli 90-prosenttisesti.

- Yksityisellä sektorilla on merkittävä rooli erityisesti kasvavissa kunnissa, mutta taantuvilla alueilla sen rooli pienenee, kertoo tutkija Pentti Siitonen Tampereen yliopistosta.

Kiinteistötalouden tutkijaseminaarissa kyselytuloksistaan kertonut Siitonen on tarkastellut erityisesti Tampereen ja sen ympäristökuntien sekä Espoon kaupungin asemakaavoitettujen omakotitonttien markkinoita vuodesta 1996 vuoteen 2002.

Tulosten perusteella yksityiset korjaavat omakotitonttien rahavirroista suuren potin. Kasvavilla kaupunkiseuduilla yksityisten myymät omakotitontit ovat lähes kaksi kertaa kalliimpia kuin kuntien myymät tontit. Yksityisissä tonttikaupoissa hinnat ovat myös nousseet selvästi kuntasektoria jyrkemmin, ja tonttikoot ovat kuntien kauppaamia tontteja suurempia.

Siitonen korostaa, että maapolitiikan talouden ja rahavirtojen suunnittelu ja hallinta on haastava tehtävä. Kokonaisuus on monimutkainen, ja virheratkaisut voivat johtaa kuntatasolla suuriin tappioihin, ennakoimattomiin ja epätasa-arvoisiin subventioihin tai jonkun osapuolen voittomarginaalien kasvuun. Tämän vuoksi olisi syytä lisätä monia vaiheita sisältävän prosessin tiedostamista ja strategista hallintaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.