Yksityisiä työnetsijöitä moititaan tehottomiksi

Vuosi sitten alkaneen työnetsijäkokeilun tulokset ovat toistaiseksi jääneet kovin vaatimattomiksi. Jos tahti ei syksyyn mennessä parane, työministeriössä joudutaan miettimään palvelun jatkamisen mielekkyyttä ainakin nykyisessä muodossaan.

Työmahdollisuuksia oli viime vuonna haravoimassa kaikkiaan 18 toimijaa, ja metsästyksen tuloksena löytyi 35 työpaikkaa. Tarkkoja tietoja siitä, miten monelle töitä haettiin ei ole, mutta hallitusneuvos Päivi Kerminen työministeriöstä haarukoi määrän olleen yli 200, mutta alle 500.

-Ei tästä koskaan isojen mittaluokkien tuotetta ajateltukaan, mutta kyllä varmaan joitakin satoja työpaikkoja odotettiin, hän myöntää.

Kerminen muistuttaa, että työnetsintä pääsi kunnolla vauhtiin vasta loppuvuodesta, joten kokemuksia on todellisuudessa vasta puolelta vuodelta. Kokeiluun uhratun työmäärän tulisi kuitenkin olla jossakin suhteessa tuloksiin, että hanketta olisi järkevä jatkaa.

-Tai sitten me mietimme, onko palveluun sisällytettävissä jotakin muutakin ja kehitetään sitä vähän toisentyyppiseen suuntaan. Kokeilua ollaan jo viilattu käytännön kokemusten perusteella, kertoo Kerminen.

Työministeriö käy tammikuun aikana läpi tarjoukset tämän vuoden työnetsijöiksi, jonka jälkeen työvoimatoimistot tekevät sopimukset työnetsijöiden kanssa.

Palkkio vasta töiden löydyttyä


Työnetsijä saa palkkion vasta sitten, kun työttömälle on löytynyt töitä vähintään puoleksi vuodeksi. Työllistämisen vaikeudesta riippuen palkkio oli viime vuonna 500:sta reiluun 3000 euroon.

Kokeiluun oli viime vuonna varattu 12 miljoonaa euroa. Summa on tänä vuonna sama. Jos kaikki palkkiot olisivat lähellä viime vuoden enimmäissummia, riittäisi määräraha noin 4000 ihmisen työpaikan löytämiseen.

Työpaikkoja on haettu kolmelle ryhmälle. Yksi ovat vähintään kuusi kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä olleet, toinen vähintään vuoden työttömän olleet ja kolmas yhdistelmätuen piirissä olevat työttömät eli ne, joilla on takanaan jo kaksi vuotta työttömyyttä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat