Mainos

Yksityishenkilöiden fi-verkkotunnusten hakemuksissa ongelmia

Viestintävirasto joutuu torjumaan useita fi-päätteisten verkkotunnusten hakemuksia. Yleisin erhe hakemuksissa on tunnuksen nimeäminen muulla kuin omalla, virallisella nimellä.

Viestintävirasto on joutunut puuttumaan yksityishenkilöiden hakemiin fi -päätteisiin verkkotunnuksiin. Hakijoiden tunnukset ovat olleet verkkotunnuksien ohjeiden vastaisia, ja viestintävirasto tekee ensimmäiset peruutuspäätökset lähiviikkoina.

Verkkotunnuslain mukaan yksityishenkilö voi hakea etunimen ja sukunimen yhdistelmää verkkotunnukseksi vain, jos on itse samanniminen. Vanhemmat voivat hakea tunnusta alaikäiselle lapselleen, mutta lapsen täytyy olla vähintään viisitoistavuotias.

Kun esimerkiksi kaksi Matti Virtasta hakee mattivirtanen.fi -verkkotunnusta, tunnus myönnetään sitä ensin hakeneelle. Kun Juhani Virtanen, jota kutsutaan Jussiksi hakee jussivirtanen.fi -verkkotunnusta, viestintävirasto peruuttaa tunnuksen.

- Yksityishenkilö voi hakea etunimisukunimi.fi -muotoista verkkotunnusta vain jos se on henkilön virallinen nimi, selittää Viestintäviraston lakimies Hannu Gyldén.

Fi- tunnuksia on myönnetty yksityishenkilöille maaliskuun alusta saakka. Reilun kuukauden aikana ovat viraston lakimiehet ottaneet jo useita kymmeniä tapauksia peruutuskäsittelyyn.

Gyldénin mukaan jotkut peruttavista hakemuksista on jätetty julkisuuden henkilöiden nimillä. Tavallisempi syy virheelliseen hakemukseen on kuitenkin tunnuksen hakeminen toisen perheenjäsenen - esimerkiksi puolison tai lapsen nimellä.

Hakijan vastuulla on myös se, ettei verkkotunnus oikeudettomasti perustu toisen suojattuun nimeen tai tavaramerkkiin. Verkkotunnus ei myöskään saa sisältää loukkaavia tai rikolliseen toimintaan kehottavia ilmaisuja.

- Verkkotunnuksen hakija vastaa siitä, että hakemus on lainmukainen, Gyldén korostaa. Hänen mielestään hakijan vastuu ei kuitenkaan ole liian suuri.

Sekä yksityisten että yritysten fi-tunnusten vaatimukset ovat tiukemmat kuin esimerkiksi eu-päätteisissä tunnuksissa, jotka tulevat kaikkien saataville perjantaina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.