Mainos

Yksityiset väestönsuojat uusin myyntihitti Yhdysvalloissa

Maanjäristysten, tsunamien, ydinsaasteiden ja terrori-iskujen uhkat ovat saaneet varakkaat yhdysvaltalaiset varuilleen. Yksityisten väestönsuojien ja pelastautumishuoneiden myynti on kasvanut räjähdysmäisesti kovasta hinnasta huolimatta. Suojien hintahaitari on varsin laaja: 200 000 dollarista 20 miljoonaan.

Erityisen kysyttyjä ovat olleet luksussuojat.

– On parasta olla varuillaan, ja mitä hyötyä talosta on, jos se ei ole turvallinen, selitti vaatetusliikeketjun omistaja Elan Yadan CNN-talousuutisille.

Yadan on varannut perheelleen tilat Nebraskaan rakenteilla olevasta jättibunkkerista. Se sisältää asuinhuoneiden lisäksi terveyskeskuksen, keittiön, leipomon, tietokonehuoneen, lemmikkitilat ja viinikellarin.

Nelikerroksiseen tilaan mahtuu noin tuhat asukasta, jotka voivat elää siellä ainakin vuoden. Suojaa rakentava Vivos-yhtiö on valmistanut jo ainakin viisi suojaa, joihin jokaiseen mahtuu 200 asukasta. Pelkkä varausmaksu niihin on vähintään 5 000 dollaria.

Yhtiö listaa nettisivuillaan Yhdysvaltojen edessä olevia uhkakuvia: supertulivuorenpurkaus, maanjäristys, asteroidi, tsunami, ydinaseisku, bioterrorismi, kemiallinen sodankäynti ja laajalle levinnyt anarkia. Listaan on nyt lisätty auringonpurkaukset.

-Jättimäinen aurinkomyrsky voi lähettää maahan katastrofaalisen elektromagneettisen pulssin, joka tuhoaa voimaverkoston, maalailee yhtiön johtaja Robert Vicino Popular Science -lehdessä.

Ei jos, vaan milloin

Edullisemmatkin ratkaisut käyvät kaupaksi. Siirreltävät suojat ja pienet pommisuojat ovat kysyttyjä.

Erityisesti noin 10 000 dollaria maksavat ydinlaskeumalta suojaavat teltat ovat kadonneet pikavauhtia valmistajilta pääosin Kalifornian alueella. Kysyttyjä ovat myös erilaiset ilmansuodattimet, joiden luvataan torjuvan ydinsaasteet ja biologiset aseet.

– Tutkijoiden mukaan kysymys ei ole enää siitä, tapahtuuko ydinasehyökkäys Yhdysvaltoihin, vaan siitä, milloin se tapahtuu, maalailee Underground Bomb Shelter -yhtiö omilla sivuillaan.

Uusimmat, Japanin katastrofin tuomat uhkakuvat pelottavat amerikkalaisia, mutta yhtä lailla bunkkeriyhtiöt hyödyntävät uskoa lopun aikojen koittamisesta. Vuoden 2012 lähestyminen pelottaa monia, jotka uskovat maya-kalenteriin liittyviin maailmanloppuennustuksiin.

(MTV3 -STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.