Mainos

Yksityisen sektorin eläkelait yhdistyvät

Uudella lakimuutoksella pyritään vähentämään byrokratiaa ja virheitä.

Eläkejärjestelmään on vuoden vaihteessa tulossa mittava muutos. Yksityissektorin palkansaajien eläkelait TEL, LEL ja TaEL yhdistyvät, mikä yksinkertaistaa huomattavasti nykyistä käytäntöä. Eläkkeiden maksu helpottuu, koska kaikkien työntekijöiden eläkkeet määräytyvät TyEL:n perusteella.

Yksinkertaistuvan eläkejärjestelmän odotetaan vähentävän byrokratiaa, epäselvyyksiä ja virheitä sekä toisaalta tehostaa eläkeyhtiöiden kilpailua.

Työnantajat voivat hoitaa eläkeasiat samalla järjestelmällä riippumatta toimialasta, ansioiden määrästä tai siitä, onko kyse pitkästä vai lyhyestä työsuhteesta.

Työnantaja voi myös järjestää kaikkien työntekijöittensä eläketurvan missä tahansa yhtiössä. Uutta lakia noudattavat kaikki yksityisen alan työeläkeyhtiöt, eläkesäätiöt ja eläkekassat.

Lain piirissä ovat 18-67-vuotiaat työntekijät, jos heidän kuukausipalkkansa oli yli 45 euroa.

Julkinen sektori nykyisellään

Suurin osa työsuhteista on vakuutettu LEL:n mukaan. Lyhyet ja palkkaukseltaan vähäiset työsuhteet, taiteilija-ammatit ja kotitaloustyöt ovat kuuluneet TaEL:iin. LEL:n piiriin kuuluvat rakennus-, maa- ja metsätalous- sekä satamatyöt.

Valtion (VEL), kuntien (KuEL), yrittäjien (YEL), maatalousyrittäjien (MyEL) ja merimieseläkelaki säilyvät ennallaan.

Työnantajat jaetaan palkkojen perusteella sopimustyönantajiin ja tilapäistyönantajiin. Alle 6000 euroa puolessa vuodessa maksavien tilapäisten työnantajien ei tarvitse tehdä työeläkeyhtiön kanssa vakuutussopimusta, vaan he voivat tehdä myös kuukausitilityksen.

Työnantajiksi katsotaan myös kotitaloudet. Jatkossa työntekijän eläkemaksu pidätetään myös luottamustehtävästä.

TyEL-vakuutuksia voi siirtää yhtiöstä toiseen heti vuoden alusta, mutta vakuutus alkaa 1. heinäkuuta. Työntekijälle lähetetään rekisteritiedot tarkistettavaksi vuodesta 2008 lähtien.

Eläkelaitoksilla on edelleen velvollisuus selvittää enintään viisi vuotta vanhoja ansiotietoja. Sitä vanhemmat ansiot otetaan huomioon 10 vuoden ajalta jos työntekijä itse sittää riittävän selvityksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.