Yksityisen hammashoidon hinta saattaa pudota

Halpoja hammaslääkäripalveluja tarjoavat yritykset ottavat jalansijaa hammashoitomarkkinoilla. Yksityistä hammashoitoa saa nykyään jopa terveyskeskushinnoin.

Kelan tutkimusosaston tutkimusprofessori Hennamari Mikkola pitää kehitystä piristävänä.

– Hintakilpailu ei sille toimialalle ole mitenkään tyypillistä. Enemmän se perustuu pitkiin asiakassuhteisiin ja omaan hammaslääkäriin, jonka luona säännöllisesti käydään, hän sanoo.

Mikkolan tiedossa ei toistaiseksi ole muita halpaklinikoita kuin Megaklinikka ja Meidänklinikka.

Kuluttajien hintatietoisuus ratkaisee

Halpaklinikoille mennään pikemminkin halvalla ostettavan toimenpiteen kuin lääkärin perässä. Hammaslääkäriliitto huomauttaakin, että lääkärin jatkuva vaihtaminen on huonoksi potilaalle.

– Silloin tulee enemmän toimenpiteitä suuhun kuin silloin, kun sama hammaslääkäri tutkii ja hoitaa vuosien varrella, toiminnanjohtaja Matti Pöyry sanoo.

Tutkimusprofessori Mikkola puolestaan huomauttaa, että jos kuluttajien hintatietoisuus lisääntyy, yksityisen hammashoidon hinnat laskenevat.

– Toivoisin, että toimialalle yleisesti tulisi enemmän hintakilpailua ja että ihmiset löytäisivät näiden pientenkin yritysten ja ketjujen hintoja helposti, jotta niitä voisi vertailla.

Paljon on Mikkolan mukaan kiinni myös sote-uudistuksesta ja siitä, miten hammashoito siinä järjestetään.

Bisnesidea perustuu tehokkuuteen

Meidänklinikalla hammaslääkärille pääsyä odottanut Kari Palikainen pitää uusia toimijoita tervetulleina.

– Kun tässä on keskustellut ihmisten kanssa hammaslääkärijonoista, niin kyllä tämä on ihan paikallaan, hän sanoo.

Meidänklinikan bisnesidea perustuu tehokkuuteen.

– Hoidamme päivässä enemmän potilaita, kertoo yrityskoordinaattori Otto-Ville Lamminpää.

– Meillä hammaslääkärit tekevät tarkastukset, poraukset ja muut asiat, jotka lakisääteisesti vain lääkäri saa tehdä, mutta muuten potilaan kanssa viettää aikaa paljon enemmän suuhygienisti.

Uudelle bisnesidealle näyttää riittävän kysyntää. Meidänklinikka toimii jo Helsingissä, Porissa ja Tampereella ja suunnittelee toiminnan laajentamista.


Lue myös:

    Uusimmat