Mainos

Yksityis-Hyks herättää närää kilpailijoissa – "Eihän kunta lähde vähittäiskauppabisnekseenkään"

Lääkäripalveluyritykset ry suhtautuu nihkeästi juuri toimintansa aloittaneeseen Hyksin oy:n yksityissairaalaan.

Alan yksityisiä toimijoita edustava yhdistys katsoo, että kilpailutilanne on epäterve, koska Hyksin oy:llä on yksinoikeudella käytössään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tilat ja muut resurssit.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtajan Ismo Partasen mukaan asiasta on kanneltu Uudenmaan hallinto-oikeuteen. Yhdistys haluaa tietää, ylittikö Husin yhtymävaltuusto toimivaltansa tehdessään päätöksen kyseisen osakeyhtiön perustamisesta.

– Onko perusteltua, että kunnallinen toimija ryhtyy elinkeinoharjoittajaksi? Heidän resurssinsahan ovat ihan eri tasolla kilpailijoihinsa nähden. Heillä on muun muassa verorahoitus suojanaan.

– Voisi ajatella, että kunnat ryhtyisivät perustamaan vaikkapa vähittäiskauppoja – eihän se ole oikein mielekästä, huomauttaa Partanen.

Kanneltu myös EU:n komissioon

Hyksin oy:n toimitusjohtajan Janne Aaltosen mukaan yksityissairaala tulee keskittymään vaativiin hoitoihin kuten neurokirurgiaan, lasten sydänkirurgiaan ja robottikirurgiaan urologiassa.

Partasen mukaan näiden hoitomuotojen tarjoamisessa ei ongelmaa ole. Sen sijaan Partanen katsoo kilpailutilanteen muuttuvan epäterveeksi siinä vaiheessa, kun yksityis-Hyks ryhtyy tuottamaan palveluja, joita Suomessa jo tuotetaan muiden yksityisten toimesta.

– He ovat esimerkiksi tiedotteessaan ilmoittaneet, että tarkoitus olisi ottaa tuoterepertuaariin mukaan myös silmälääketiedettä ja ortopediaa. Näillä aloillahan Suomessa on jo yksityisiä toimijoita, jotka ovat itse hankkineet toimitilansa ja muut resurssinsa.

Partasen mukaan Lääkäripalveluyritykset ry:ssä olisi toivottu, että yksityis-Hyks olisi perustettu erillisenä yhtiönä.

– Silloin sen toiminta olisi selvästi erotettu sairaanhoitopiirin perustoiminnasta.

Lääkäripalveluyritykset ry on kannellut asiasta hallinto-oikeuden lisäksi Kilpailuvirastoon sekä EU:n komissioon.

– Hallinto-oikeudelta ja EU:n komissiolta ei ole vielä vastausta tullut. Kilpailuvirasto sen sijaan katsoi, ettei mahdollisesta kilpailua vääristävästä ilmiöstä ole näyttöä. Toisaalta Hyksin oy ei ollut vielä tuossa vaiheessa aloittanut toimintaansa, joten näyttöä mahdollisesta kilpailuvääristymästä ei tietenkään ole voinut olla, sanoo Partanen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.