Yksiö Kalliosta

Parikymppinen, tietojenkäsittelyä opiskeleva Krista on ostamassa ensimmäistä omaa asuntoaan. Se onkin tullut monille nuorille entistä järkevämmäksi vaihtoehdoksi, koska alhaisten korkojen ansiosta omistusasunnossa asuminen ei ole sen kalliimpaa kuin vuokra-asunnossakaan, usein jopa edullisempaa. Ja onhan oma aina oma ja sen voi muuttaa rahaksi koska tahansa.

Pesämunana Kristalla on 5000 euroa, joka on kertynyt erilaisista kesä- ym. kausitöistä, ylioppilaslajhoista ja niin edelleen. Käynti pankissa tuotti lupauksen 90 000 euron lainasta 20 vuodeksi 3 prosentin korolla. Lainan hoito maksaa tasalyhenteisenä noin 600 euroa kuukaudessa.

Ensiasunnon ostajalle on tarjolla joukko kannattavia lisäetuja: kun muuttaa itse asumaan ostamaansa asuntoon, on vapautettu varainsiirtoverosta ensimmäisen asunnon kohdalla, mikä tarkoittaa 1,6 % kauppahinnasta. Lisäksi saa valtiontakauksen asuntolainaan ja mahdollisesti myös asumistukea yhtiövastikkeen hoitoon ja tietyin osin korkoihin.

Kristan taloudellinen taakka olisi selvästi pienempi, jos hän asuisi ja opiskelisi muualla kuin Helsingissä. Esimerkiksi Tampereella 30 neliöisen yksiön saisi hyvinkin 60 000 eurolla. Samoilla lainaehdoilla kuukausikulut olisivat parisataa euroa pienemmät.

Kristaa kiinnostaa kuitenkin Helsinki ja siellä Kallion kaupunginosa. Sieltä on hyvät yhteydet joka paikkaan ja paljon samanhenkistä porukkaa.

Internetistä löytyi vaivatta useita vaihtoehtoja, joista Krista valitsi kaksi lähempään tarkasteluun.

Ensimmäinen vaihtoehto on yli 90 vuotta vanhan kerrostalon neljännessä kerroksessa. 30-neliöinen yksiö irtoaisi 85 000 eurolla. Yhtiövastike on hiukan toistasataa euroa.

Vaihtoehto 1

1h+kk 30,5 m2

Rakennusvuosi 1913

Mh 84 000

Vmh 84 297

Hoitovastike 97,60 + vesimaksu

Rahoitusvastike 4,27 e

Vanhan talon tyylikäs ja tunnelmallinen lautalattia oli säästetty. Halutessaan sen voisi kunnostaa ­ hioa ja lakata kirkkaalla tai värillisellä lakalla, öljytä, vahata tai vaikkapa maalata.

Melkein sadan vuoden ikäinen talonrakennustekniikka näkyi kauniina holvikaarina.

Taloyhtiön paperit kertoivat, ettei isompia remontteja ollut välittömässä näköpiirissä. näkyvissä. Suurin osa remonteista oli parinkymmenen vuoden takaa ja joitakin pienempiä viime vuosilta. Helsinkiläisen kerrostalon suurin kunnostusurakka, putkiremontti on kylläkin joskus edessä.

Plussaa

 • Asunnon pohja
 • Kylpyhuone
 • Rappukäytävä
 • Kaaret

Miinusta

 • Keittiö (kaapiston rungot tosin kunnossa)
 • Muu sisäremontin tarve
 • Hissin puute on pieni miinus - ollaanhan kuitenkin neljännessä kerroksessa.

Toinen vaihtoehto sijaitsi Hämeentien alkupäässä.

Vaihtoehto 2

1h + kk 32,5 m2

Rakennusvuosi 1962

Mh 94 000

Hoitovastike 65 e, sis. vesimaksun

Asunto oli pari neliötä suurempi ja kymmenentuhatta kalliimpi, mutta käyttövastike oli pienempi. Pintaremontit oli tehty 2003, joten asunto oli hyvin siisti ja hyvässä kunnossa. Pihojen vesieristys oli tehty 80-luvun lopulla, vesihanoja oli uusittu. Kiinteistössä oli suoritettu asbestityö, joka on iso, kallis ja tärkeä asia huomioitavaksi. Ikkunoihin oli asennettu lisälasitus etuikkunoiden ulkopuolelle.

Molemmissa asunnoissa olisi parasta teettää kylpytikoissa varmuuden vuoksi kosteustutkimus.

Plussaa

 • Asunnon pohja
 • Sijainti
 • Kylpyhuone
 • Alkovi
 • Kunto
 • Vaatehuone

Miinusta

 • Talon ulkonäkö

Kaupat syntyivät. Krista tarjosi, mitä pyydettiin ja on asunut jo jonkin aikaa vaihtoehdossa 2. Hintaero olisi saattanut hyvinkin mennä pelkkään keittiöremonttiin.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja