"Yksinolo koulun jälkeen lisää lapsen ahdistusta"

Vanhempien työaikojen sovittaminen perhe-elämän vaatimuksiin on tärkeää.

Huomenta Suomessa vierailleen professori Lea Pulkkisen mukaan lapsen yksinäisyys voi pahimmillaan johtaa päihteiden käyttöön ja lisätä turvattomuuden ja ahdistuneisuuden tunnetta. Pulkkinen korostaakin iltapäiväkerhojen merkitystä, sillä koulun jälkeisessä kerhotoiminnassa lapsi pystyy ilmaisemaan itseään ja olemaan ikätovereiden seurassa valvotussa ympäristössä.

– Lapsella on mahdollisuus saada sellaista tukea kehitykselleen, joka ottaa huomioon lapsen monet tarpeet - niin fyysisen, sosiaalisen kuin emotionaalisen puolenkin. Tällä tavalla hän myös asteittain kasvaa itsenäisyyteen pienissä paloissa. Sen sijaan jos hänet jätetään liian varhain pitkäksi aikaa yksin, hänelle voi tulla ahdistuneisuutta ja turvattomuutta, Pulkkinen sanoo.

– Pienen lapsen jättäminen yksin on ongelma moneltakin kannalta ja sen takia tietysti lapsen kokonaispäivästä pitäisi laajemmin huolehtia. Ja se ei ole pelkästään vanhempien asia, vaan se on yhtälailla ja vielä enemmänkin oikeastaan yhteiskunnan tehtävä.

Pulkkisen mukaan vastuunottoa on jo tapahtunut enemmän, kun aamu- ja iltapäivätoimintalaki astui voimaan kymmenen vuotta sitten.

Lain toteuttamisessa on kuitenkin professorin mukaan vielä ongelmia ja hän haluaakin muistuttaa, että iltapäivätoimintaa tarvitsevat vanhemmatkin koululaiset.

– Eivät ainoastaan ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat tarvitse tukea iltapäivällä, vaan myös kolmannen luokan oppilaat ja sitä vanhemmatkin. Tämä on etenkin silloin, kun vanhemmilla on todella pitkiä työpäiviä tai ne ulottuvat paljon pidemmälle kuin lapsen koulupäivä. 

Lue myös:

    Uusimmat