Mainos

Yksinhuoltajayhdistykset kurssittamaan eronneita

Yksinhuoltajayhdistykset alkavat kurssittaa eronneita tai eroa harkitsevia. Ensimmäiset kurssit alkavat Turussa ja Oulussa lokakuun alussa. Myöhemmin tänä vuonna on kursseja Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella ja Seinäjoella.

Amerikkalaisen Bruce Fisherin menetelmän Suomeen tuonut psykologi Kari Kiianmaa on kurssittanut erokurssien ensimmäiset 12 vetäjää. Fisher on psykologi, joka kehitti "jälleenrakennuskurssit" erottuaan itse 70-luvulla. Kurssit eivät ole terapiaa, vaan oppimismenetelmä, jolla opiskellaan erokriisin kohtaamista ja siitä selviämistä, selvitti toiminnanjohtaja Heljä Sairisalo Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liitosta. Erokriisi koostuu erilaisista tunnetiloista, jotka ulottuvat tilanteen kieltämisestä surun, ahdistuksen, vihan ja masennuksen tunteisiin. Kielteisten tunteiden jälkeen aletaan löytää myönteisiäkin puolia. -Lopullisena tavoitteena on täydellinen vapaus.

Isä, äiti ja kaksi lasta kävelyllä (kuva takaapäin)

Erosta toipuu viidessä vuodessa

Sairisalo uskoi, että huolellisesti läpikäyty erokriisi antaa työkaluja eron jälkeiseen elämään, valitsipa eronnut uuden kumppanin tai päätti elää yksin. Erokriisin läpikäymisen lasketaan vievän viisi vuotta.

-Minulla on myös toisenlaiset luvut. Nainen avioituu kahdeksan vuoden kuluttua avioerosta, mies kahden vuoden kuluttua. Näistähän tulee keskiarvoksi viisi vuotta, Sairisalo laski.

Arkikielessä kriisillä tarkoitetaan usein ensimmäistä puolta vuotta, jolloin ihminen velloo kielteisissä tunteissa ja on aika kipeä. Se on kriisin pahinta aikaa. Jälleenrakennuskurssien uskotaan helpottavan eronneen sopeutumista normaaliin elämään. Kurssit maksavat 500-1000 markkaa. Ryhmät kokoontuvat kymmenen kertaa, kolme tuntia kerralla. Yhteen ryhmään otetaan 10-20 kurssilaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.