Mainos

Yksinhuoltajalle jättisakot piratismista

Levy-yhtiöt riemuitsivat ennakkotapauksesta, kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat äimistyivät amerikkalaisoikeuden ratkaisusta.

Amerikkalainen oikeusistuin tuomitsi yksinhuoltajaäidin yli 220 000 dollarin sakkoihin musiikin laittomasta levittämisestä internetin vertaisverkossa. Suuret levy-yhtiöt riemuitsivat ratkaisusta, kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat tyrmistyivät.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun musiikkipiratismia setvittiin Yhdysvalloissa valamiehistön voimin. Levy-yhtiöt ovat nostaneet aiemmin kanteita tuhansia ihmisiä vastaan, mutta kaikki tapaukset on sovittu oikeussalin ulkopuolella.

Sovintoa tarjottiin tälläkin kertaa, mutta 30-vuotias nainen kieltäytyi ja kiisti jakaneensa musiikkia verkossa. Hänen lakimiehensä vakuuttivat oikeudelle, ettei ole mitään keinoa todistaa pitävästi, että syytetty olisi ladannut tiedostot internetiin.

Valamiehistö päätti kuitenkin toisin, ja määräsi naisen maksamaan runsaat 9 000 dollarin sakot jokaisesta laittomasti levitetystä 24 kappaleesta.

"Käsittämätön päätös"

- Päätös osoittaa, että laki ja seuraukset sen rikkomisesta ovat selviä. Jatkamme kanteiden nostamista niitä vastaan, jotka ovat lakia rikkoneet, sanoi levy-yhtiöiden etujärjestö RIAA.

Tekijänoikeuskysymyksiä seuraavat asiantuntijat pitivät tuomioistuimen ja RIAA:n toimintaa erittäin kyseenalaisena.

- Ymmärrän, miksi RIAA vaati näin suuria sakkoja; he haluavat ennakkotapauksen. Mutta sakko on täysin epäsuhtainen tekoon nähden, ja silti RIAA omaksui tyypillisen ylpeilevän asenteensa, moitti analyytikko Mark Mulligan.

- Nyt ne sen tekivät. Neljä levy-yhtiötä ajoi kahden lapsen yksinhuoltajan konkurssiin rahanhimossaan. Päätös on käsittämätön. Ilman pitävien todisteiden hippustakaan tuomari käytännössä ohjeisti valamiehistön tuomitsemaan syytetyn tekijänoikeusrikoksesta, katsoi kanadalaisen P2PNet-lehden päätoimittaja Jon Newton.

(MTV3-STT–AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.