Yksinäisyys lisää karkinsyöntiä – voi mennä ämpärillinen

THL:n tutkijan mukaan suomalaiset ahmivat karkkia nälän lisäksi yksinäisyyteen.

Karkinsyönti on lisääntynyt Suomessa tasaisesti 1980-luvulta lähtien: nyt syödään lähes kaksi kertaa enemmän karkkia ja suklaata kuin 30 vuotta sitten.

– Karkkien ahmiminen on usein yksinäisen hommaa. Ei karkkia vedetä yhdessä samalla tavalla kuin yksin niin, että olisi kymmenen kilon karkkiämpäri, josta jokainen ottaa kilon, sanoo ravitsemustutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kuusipalo sanoo karkinsyönnin olevan pitkälti myös ruutusyömistä: tuijotetaan television tai tietokoneen ruutua samalla kun ahmitaan.

Suomessa karkin ylensyönti on myös sosiaalisesti hyväksytympää kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa.

– Etelä-Euroopassa ruokaa ja yhdessä syömistä arvostetaan, mutta välipalojen napsimista puolestaan ei. Suomessa on yhdessä aterioinnin sijasta sijasta voimistunut eräänlainen tankkauskulttuuri.

– On luonnonlaki, että jos ei syö ruokaa, tulee nälkä, ja energia otetaan jostakin. Siksi ateriat korvataan usein karkilla, suklaalla ja limsoilla.

Karkkia karkkipäivänä, muina päivinä rakkautta

Ravitsemustutkija Heli Kuusipalo painottaa pienten lasten vanhempien roolia karkkitapojen opettamisessa ja samalla karkinsyömiskulttuurin muuttamisessa.

Karkkipäivästä olisi hyvä pitää kiinni, eikä karkeilla pitäisi korvata rakkautta.

– Jos lapsi pyytää karkkia, voi muistuttaa karkkipäivästä ja ehdottaa jotakin muuta tekemistä. Karkin sijasta lapsille kannattaisi antaa aikaa.

Kuusipalon mielestä yhteiskunta voi jossakin määrin yrittää vähentää yksilöiden karkinkulutusta muun muassa säätelemällä karkin markkinointia. Toisaalta säädöksistä ei aina ole ainakaan pikaista apua.

– Kaksi vuotta voimassa ollut makeisvero ei ole paljonkaan vähentänyt karkinkulutusta, eikä ainakaan vielä näy missään tilastoissa.

– Uskoisin että valistunut kuluttaja ymmärtää itse näiden asioiden merkityksen. En tykkää siitäkään, jos on liikaa tiukkaa valvontaa, sanoo Kuusipalo.

Lue myös:

    Uusimmat