Yksin tai kaksin asuvien määrä kasvaa – pienille asunnoille kysyntää

Yhden ja kahden hengen talouksien määrä kasvaa Suomessa. Kymmenessä vuodessa niitä on tullut jopa 150 000 lisää. Samalla lapsiperheitä on yhä vähemmän.

Suomi kuuluu nopeasti ikääntyvään kansakuntaan ja ikääntymisellä on suuri vaikutus niin asuntomarkkinoihin kuin tarjolla oleviin asuntoihin. Lapsiperheiden määrän vähentyessä ja iäkkäiden sekä nuorten määrän kasvaessa on heräilty miettimään tilanteeseen sopivien asuntojen menekkiä.

Rakennusalan toimija YIT on tutkinut kerrostaloasumiseen liittyviä myyttejä Suomessa ja todennut tulosten perusteella, että monelle omakotitalossa asuminen on haave, jonka kuitenkin uskotaan jäävän toteutumatta.

Tällä hetkellä suomalaisista 60 prosenttia suomalaisista asuu kerros-, rivi-, tai paritalossa ja 90 prosenttia on tyytyväinen nykyiseen asutoonsa. Vajaa puolet eli 40 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että omakotitalossa asuminen voisi toteutua vasta pitkän ajan kuluessa tai se olisi vain lottovoiton osuessa mahdollista.

Asunnon vaihtaminen on Suomi-ilmiö

YIT:n liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Helin sanoo, että suomalainen vaihtaa asuntoa monia muita helpommin.

– Kokemuksemme on, että esimerkiksi Venäjällä ja Baltian maissa ihmiset ostavat vain yhden asunnon ja elävät siinä koko ajan.

Suomessa suuren ikäpolven eläköityminen näkyy siinä, että esimerkiksi omakotitalosta halutaan muuttaa kerrostaloon tai hankkia pienempi kakkosasunto omakotitalon rinnalle. Pienille asunnoille on YIT:n mukaan kysyntää. Muuttohalu voi myös iskeä jo aikaisemmin, esimerkiksi lasten lentäessä kotipesästään omiin asuntoihinsa.

Toisen asunnon ostaminen tai vanhasta pois muuttaminen ei ole aina yksinkertaista. Helinin mukaan siihen liittyy tyypillisesti kolme kynnystä. Henkisen kynnyksen lisäksi raha on luonnollisesti oleellinen asia, sillä lisälainaa ei oteta mielellään, jos sitä tarvittaisiin esimerkiksi asunnon remontointiin. Toisaalta vanhan kodin arvo on voinut vuosien saatossa laskea, eikä itselleen kallisarvoinen koti näyttäydy markkinoilla samanlaisena.

Kuva: Lehtikuva

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja