Mainos

Yksilöllisiä eläkevakuutuksia jo puoli miljoonaa

Vapaaehtoisten eläkevakuutusten myynti on viisinkertaistunut viiden viime vuoden aikana.

Eläkejärjestelyt houkuttavat ministerien mielestä liikaa.

Yksilöllisten eläkevakuutussopimusten määrä ylittää tällä viikolla puolen miljoonan rajan, kertoo Vakuutusyhtiöiden keskusliitto. Liiton mukaan kiinnostus lakisääteisen eläketurvan täydentämiseen on lisääntynyt voimakkaasti neljän viime vuoden aikana, jolloin on tehty lähes puolet eläkesopimuksista.

Viime vuonna uusia sopimuksia tehtiin reilut 85 000 ja tänä uonna sopimusten määrän uskotaan nousevan selvästi yli 100 000:n. Uusien sopimusten määrä on viisinkertaistunut viiden viime vuoden aikana, sillä vuonna 1998 eläkevakuutuksia myytiin vain noin 20 000.

Iältään uudet eläkevakuutuksen ottajat ovat entistä nuorempia. Vakuutuksenottajien keski-ikä on noin 37 vuotta ja joka kolmas eläkevakuutuksen ottaja on alle 35-vuotias. Eläkevakuutuksen ottajien tulotaso on Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton mukaan myös selvästi alhaisempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Naiset hieman aktiivisempia

Yksilöllisen eläkevakuutuksen ottajat ovat hieman useammin naisia kuin miehiä, mikä johtuu muun muassa naisten työuran katkonaisuudesta ja katkosten vaikutuksesta lakisääteiseen eläketurvaan.

- Kokonaiseläketurvan täydentäminen yksilöllisellä eläkevakuutuksella on jo saavuttanut kaikki aktiiviset kansalaispiirit tulotasosta ja ammattitaustasta riippumatta, toteaa Vakuutusyhtiöiden keskusliiton toimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Eläkevakuutuksen ottajat maksavat vakuutuksestaan keskimäärin 75 euroa kuukaudessa eli noin 3 prosenttia bruttopalkastaan. Eläkevakuutussäästöjen määrä oli kesäkuun lopussa 5,1 miljardia euroa eli noin 13 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuun lopussa.

Yksilöllisten eläkevakuutusten lisääntymisestä huolimatta niiden osuus kokonaiseläketurvasta jää vain pariin prosenttiin, kun valtaosa eläketurvasta muodostuu lakisääteisestä työeläkkeestä ja kansaneläkkeestä. Suomen puolesta miljoonasta eläkevakuutussopimuksesta runsaat 470 000 on säästövaiheessa ja hieman alle 30 000 eläkkeennostovaiheessa. Vakuutussopimukseen perustuvan eläkkeen nostaminen alkaa keskimäärin 61 vuoden iässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.