"Yksikään ympäristöministeri ei ikinä ole pysäyttänyt jo sovittua suojeluohjelmaa"

Kokoomuslaisen ympäristöministerin Sanni Grahn-Laasosen päätös pysäyttää soidensuojeluohjelman valmistelu ei saa ymmärrystä hallituskumppani SDP:stä eikä hallituksesta hiljattain lähteneestä vihreistä.

Ministeri haluaa selvittää, voitaisiinko suojelussa edetä vapaaehtoisuuden pohjalta. Hän uskoo että vapaaehtoisuudella päästään samaan lopputulokseen kuin lailla pakottamalla.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö muistuttaa, että soidensuojelun täydennysohjelma on jo hallitusohjelmassa sovittu ja rahoitettu suojeluohjelma, jolla pelastetaan viimeisiä arvokkaita soita.

– Yksikään ympäristöministeri ei ikinä Suomessa ole pysäyttänyt jo sovittua suojeluohjelmaa, hän sanoi Facebookissa.

Grahn-Laasonen ilmoitti asiasta vain muutamaa kuukautta ennen kuin suojeluohjelman täydennystä selvittävän työryhmän oli määrä saada työnsä päätökseen.

– Se on tämän jatkotyön pohjana. Tämä on juuri oikea hetki miettiä, miten etenemme asiassa ja selvitämme, voitaisiinko siinä edetä enemmän vapaaehtoisuutta painottaen, ympäristöministeri sanoi STT:lle. 

"Vaikea uskoa vapaaehtoisuuteen" 

Myös ympäristövaliokunnan jäsen Tarja Filatov (sd.) ihmettelee Grahn-Laasosen menettelyä.

– On aika outoa. että ministeri pysäyttää toimet, jotka on valtioneuvoston periaatepäätöksessä. Toivottavasti hän on tarkistanut, että ei toimi periaatepäätöstä vastaan, Filatov sanoo.

Filatovin mukaan koko valtioneuvosto on päättänyt tietyt kriteerit ohjelmalle, koska on vaikea uskoa, että arvokkaat suot saataisiin suojeltua vapaaehtoisesti.

– Välttämättä ne alueet, joita vapaaehtoisesti halutaan suojella eivät ole niitä tärkeimpiä suojeltavia. Yleensä suot saattavat olla maanomistusnäkökulmastakin pirstaloituneita ja silloin voi olla, että joku haluaa suojella ja joku ei sitä samaa suota. Suo on aina kokonaisuus. Jos siitä suojelee puolet, niin se ei toimi.

Grahn-Laasonen (kok.) vakuuttaa, ettei ohjelma ole vaarantumassa ja että tavoitteet ovat samat. Hänen mukaansa suojeluohjelmilla on ollut huono kaiku siksi, että ne ovat rakentaneet vastakkainasettelua maanomistajien ja ympäristöliikkeen välille. Hän viittaa esimerkkinä metsiensuojeluohjelma Metsoon, jossa hänen mukaansa vapaaehtoisuus on toiminut hyvin.

– Kun meillä on tästä toimiva esimerkki, miksi emme kokeilisi sitä myös soiden suojeluohjelmassa. Ymmärrän toki, että metsäkohteiden suojeluun verrattuna tässä on enemmän haasteita, koska suot pitää suojella kokonaisuuksina.

Niinistön mukaan Etelä-Suomessa viimeiset uhanalaisen suoluonnon rippeet on saatava suojelun piirin tai sadat suoluontotyypit ja lukemattomat kasvi- ja lintulajit katoavat Suomesta.

Myöskään kokoomuksessa kaikki eivät kannata Grahn-Laasosen suunnitelmia. Konkaripoliitikko Pertti Salolainen tviittasi, että pahalta näyttää ja toivottavasti ei pidä paikkaansa. 

MTK tyytyväinen 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on Grahn-Laasosen kaavailuihin tyytyväinen.

– Vapaaehtoisuuteen perustuva soidensuojelu on MTK:n tavoitteiden mukaista, sanoo MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Pietolan mukaan 50 000 hehtaaria suojeltavia soita löytyy helposti ja toinenkin puolikas löytyy, kun edetään vapaaehtoisuuden pohjalta.

Ministerin mukaan selvitystyö ei vaikuta suojeluohjelman kokonaisaikatauluun.

– Etenemme mahdollisimman nopeasti, mutta tämä on iso suojeluohjelma. Kaikki suojeluohjelmat ovat pitkiä prosesseja. Joka tapauksessa on kyse vuosien projektista.  

Lue myös:

    Uusimmat