Mainos

Yksi suomalainen kuollut Sri Lankassa

Aasian tuhoalueilla on kuollut yksi suomalainen, vahvistaa ulkoministeriö. Loukkaantuneita tiedetään olevan kuusi.

Tsunami-hyökyaalto on tehnyt tuhoa Aasiassa.

Ulkoministeriö vahvistaa, että yksi suomalainen on kuollut hyökyaaltoalueella Sri Lankassa. Kuollut on suomalaisen avioparin toinen puoliso, ja toinen puoliso on vakavasti loukkaantunut.

MTV:n uutisten eri lähteistä saamien tietojen mukaan suomalaisuhreja pelätään olevan kymmenkunta, kaikki Thaimaassa.Ulkoministeriön mukaan suomalaisia on ilmoitettu loukkaantuneiksi tähän mennessä kaikkiaan kuusi.

Maanjäristys- ja hyökyaaltoalueella Thaimaassa, Sri Lankassa, Malediiveilla ja Indonesiassa on yhteensä tuhansia suomalaisia.

Suomalaisia matkustajia lennätetään tuhoalueelta kotimaahan niin, että kaikki suomalaiset ovat kotimaassa todennäköisesti viimeistään perjantaina. Ensimmäiset suomalaiset palaavat tänään illalla sekä ensi yönä.

Tekstiviestillä yhteyttä läheisiin

Puhelinasintuntijat neuvovat käyttämään tekstiviestiä yhtysyrityksissä kriisialueille. Elisan mobiiliverkkoliiketoiminnan johtaja Kari Partanen sanoo, että Kaakkois-Aasian tuhoalueella lomaileviin omaisiin saa todennäköisesti parhaiten yhteyttä tekstiviesteillä. Partanen arvioi, että eri maiden televerkot ovat todennäköisesti kärsineet vesivahinkoja ja lisäksi viranomaiset joutuvat rajoittamaan verkkojen käyttöä, jotta hätäpuhelut saadaan läpi. Tekstiviestit vievät vähemmän tilaa verkon kapasiteetista, joten niitä pitäisi saada paremmin läpi.

Suomi tehostaa evakuointia

Suomalaiset on tarkoitus evakuoida Etelä-Aasian kriisialueilta mahdollisimman nopeasti. Suomen viranomaiset osoittavat yhteistyössä SPR:n ja matkatoimistojen kanssa voimavaroja kaikkien kriisialueella olevien suomalaisten tavoittamiseksi ja välittömän avun antamiseksi.

Keräysvaroilla apua

Useat maat lupasivat jo eilen lähettää apua Aasian maille. Suomen ulkoasiainministeriö on tänään myöntänyt 500 000 euroa Suomen Punaisen Ristin kautta maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Euroopan unioni myönsi avustustoimiin alkuvaiheessa kolme miljoonaa euroa.

Suomessa Punainen Risti käynnisti pikaisesti keräyksen uhrien auttamiseksi. Tavoitteena on saada kokoon viisi miljoonaa euroa.

Keräykseen voi osallistua soittamalla lahjoituspuhelimeen numeroon 0600-414141. Yhdellä puhelulla lahjoittaa rahastolle 20 euroa. Vaihtoehtoisesti rahaa voi siirtää katastrofirahaston tileille numeroihin 221918-68000 ja 578007-10011649.

Kriisipäivystys vastaa tiedusteluihin ja antaa tukea

Ulkoministeriö jatkaa tänään kriisipäivystystä Kaakkois-Aasiassa olevien suomalaisturistien sekä heidän omaistensa ja ystäviensä auttamiseksi.

Kriisipäivystyksen numero on 010 802 266. Numero ruuhkautui pahoin jo eilen. Ulkoministeriöstä muistutetaankin, että omaisia ja ystäviä kannattaa yrittää myös itse tavoitella matkapuhelinnumeroista. Mikäli puhelut eivät mene läpi, tekstiviestit saattavat onnistua.

Myös Punainen Risti on avannut henkisen tuen auttavan puhelimen numeroon 020 366 266. Auttava puhelin on tarkoitettu henkiseksi tueksi ensisijaisesti heille, joilla on läheisiä Kaakkois- ja Etelä Aasiassa maanjäristyksen ja hyökyaaltojen runtelemalla alueella.

Tuhoalueella paljon pohjoismaalaisia

Useiden ruotsalaisten pelätään saaneen surmansa katastrofissa. Ruotsalaisia on viettämässä joulunaikaa Thaimaassa ehkä jopa 20 000. Fritidsresorin mukaan heistä 800:aan ei ole saatu yhteyttä. Ruotsin ulkoministeriö on ilmoittanut tähän mennessä kahden ruotsalaisen menehtyneen.

Norjan ulkoministeriö on ilmoittanut viiden norjalaisen kuolleen. Lisäksi yli sata maan kansalaista on kateissa Thaimaassa.

Hankalinta on ollut saada yhteyttä lomailijoihin Khao Lakissa Thaimaan länsirannikkolla. Saarella on myös noin sata suomalaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-SVT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.