”Yksi sosiaalityöntekijä 60 lasta kohden on liian vähän”

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki vaatii lastensuojeluun lisäresursseja.

– Selvityksiä on tehty ja tietoa on, mutta lastensuojelutyön perusedellytyksiä ei ole parannettu, sanoo Ristimäki.

Helsingin syyttäjävirasto nosti tänään syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta neljää sosiaalityöntekijää, kahta terveydenhoitajaa ja viittä lääkäriä vastaan murhatun 8-vuotiaan helsinkiläistytön tapauksessa.

Ristimäen mukaan lastensuojelu on monissa kunnissa hyvin kuormittunut.

–Monissa kaupungeissa yhtä sosiaalityöntekijää kohti on 60-70 lasta, kun työn kunnollisen tekemisen kannalta sopiva määrä olisi 20-30 lasta, sanoo Ristimäki.

Talentia on ehdottanut lastensuojelutyöhön laissa säädettävää henkilöstömitoitusta.

Talentian näkemyksen mukaan lastensuojelun resursseja on lisättävä samaan aikaan kun ennalta ehkäisevää työtä lisätään.

–Molempia on kehitettävä rinnakkain. Ja kun ennalta ehkäisevä työ alkaa kantaa hedelmää, niin lastensuojelutyön tarve vähenee ja resursseja vapautuu, sanoo Ristimäki.

Lastensuojelun keskusliitto: Toimintatapoja on muutettu

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro näkee oikeusjutun sekä välttämättömyytenä että mahdollisuutena.

–Toimintatapoja on jo muutettu, ja oikeusprosessissa varmasti tulee ilmi uusia kehittämisen paikkoja, sanoo Sauro.

–Tästä luultavasti tulee pitkä ja raskas prosessi, mutta oikeudenkäynti on ainoa tapa selvittää asia. Ja oikeuden päätöksen jälkeen pitää uskaltaa tehdä johtopäätöksiä, korostaa Sauro.

Samalla hän muistuttaa siitä, että lapsien suojeleminen on meidän jokaisen asia.

–Lasten suojelu ei ole jotain mitä joku ammattilainen tekee jossain erillään muusta maailmasta, vaan se on meidän kaikkien asia: sinun ja minun, sanoo Sauro. 

Lue myös:

    Uusimmat