Mainos

Yksi kuoli testikoneen turmassa – Virgin Galactic aikoo yhä viedä turisteja avaruuteen

Turistilennot avaruuteen voivat lykkääntyä vuosiksi Virgin Galactic -yhtiön eilisen turman vuoksi, arvioi kokenut asiantuntija.

– Emme näe kaupallista turistilentoa ensi vuonna, emme luultavasti vuosiin, Washingtonissa toimivassa konsulttiyrityksessä työskentelevä Marco Caceres sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Virgin Galacticin koelennolla ollut avaruusalus syöksyi maahan Mojaven autiomaassa Kaliforniassa. Toinen aluksen lentäjistä kuoli, ja toinen loukkaantui tiettävästi vakavasti. Lentäjät olivat aluksen suunnitelleen yrityksen palkkalistoilla.

Onnettomuus tapahtui sen jälkeen, kun suurempi ilma-alus oli kuljettanut avaruusaluksen ilmaan ja laukaissut sen. Kuljetusalus laskeutui turvallisesti maahan.

Virgin Galacticin tavoitteena on ryhtyä viemään turisteja avaruuteen. Omistaja brittimiljardööri Richard Branson ilmaisi järkytyksensä turmasta mutta vakuutti samalla, että työtä jatketaan.

–Olemme aina tienneet, että tie avaruuteen on erittäin vaikea -- ja että jokaisella uudella kuljetusjärjestelmällä on huonoja päiviä alkutaipaleellaan. 

Lennoista jo satoja varauksia

Jo sadat ihmiset ovat varanneet avaruusmatkan, vaikka lippu matkalle maksaa 250 000 dollaria eli noin 200 000 euroa. Joukossa on kerrottu olevan muun muassa Hollywood-tähdet Leonardo DiCaprio, Ashton Kutcher ja Demi Moore sekä fyysikko Stephen Hawking. Matkan hankkineiden joukossa on suomalaisiakin.

Yhdelle lennolle mahtuu kuusi matkustajaa. Jokaiselle on luvattu ikkunapaikka.

Ensimmäinen lento on viivästynyt useita kertoja. Ennen eilistä sen ajankohdaksi oli kaavailtu ensi vuoden alkupuoliskoa. Branson on ilmoittanut itse lähtevänsä mukaan ensimmäiselle lennolle.

Marco Caceresin mukaan turma pakottaa Virigin Galacticin tekemään aiempaa enemmän testilentoja.

– Kokeita tehdään paljon maassa, mutta lentoja ei ole tehty riittävästi.

Eilinen onnettomuus oli Yhdysvalloissa toinen tällä viikolla yksityiselle avaruusalan yritykselle. Tiistaina Virginiassa räjähti miehittämätön alus, jonka oli määrä viedä tarvikkeita kansainväliselle avaruusasemalle. Kukaan ei loukkaantunut turmassa, mutta aineelliset vahingot olivat suuret.

Korjattu aiempaa uutista: Matka kestää pidempään kuin muutaman minuutin, kuten aiemmassa STT:n jutussa virheellisesti kerrottiin. Sen sijaan painottomassa tilassa ollaan ilmeisesti 5 minuuttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.