Mainos

Yksi kuoli ruutitehtaan räjähdyksessä Laukaassa

Yksi ihminen on kuollut ja yksi loukkaantunut lievästi Laukaassa Vihtavuoren ruutitehtalla sattuneessa räjähdyksessä. Räjähdyksen syystä ei ole tietoa.

Yksi työntekijä kuoli voimakkaassa räjähdyksessä Vihtavuoren ruutitehtaalla tänään. Samassa rakennuksessa työskenteli neljä muuta henkilöä, joista kolme säilyi vammoitta ja yksi sai vähäisiä vammoja.

Räjähdys vaurioitti rakennusta ja sytytti tulipalon. Tehdasalueen muut rakennukset eivät vahingoittuneet, sillä ruudinkäsittelyosastoa ympäröivät suojavallit. Turma sattui Nexplo Vihtavuori Oy:n B-ruutilinjalla noin kello 11.15. Linjan puristinkoneella työskennellyt laukaalainen mies sai heti surmansa. Hän oli perheellinen ja syntynyt vuonna 1944.

Rakennus, jossa ruutia käsiteltiin, on kaksikerroksinen. Muut työntekijät olivat räjähdyshetkellä ensimmäisessä kerroksessa, ja betoniseinät suojasivat heitä. Alakerrassa työskenteli kolme naista ja yksi mies. Lähirakennuksissa ei ollut ihmisiä.

Osastoinsinööri Lauri Rantalan mukaan puristimella oli ruutia 20 kiloa. Tässä työvaiheessa ruuti muotoillaan nauhaksi. Lisäksi rakennuksen alakerrassa oli ruutia 30 kiloa avoastioissa. Tämä välivarasto ei räjähtänyt.

Vihtavuoren koko B-ruutilinja on tarkoitus lopettaa kesäkuun loppuun mennessä, koska tämän ruudin kysyntä hiipunut. Räjähdys todennäköisesti päättää linjan tuotannon. Nykyaikaisemman N-ruudin valmistus jatkuu Vihtavuoressa keskeytyksettä. Uudet yksiköt sijaitsevat parin kilometrin päässä vanhasta tehtaasta.

Rantalan mukaan vastaavia vahinkoja ruutitehtaalla ei ole sattunut sotavuosien jälkeen. Puristinkonetta pidetään ruutituotannon vaarallisimpana vaiheena, minkä vuoksi näille osastoille on asetettu tiukat turvamääräykset.

Palo nopeasti hallintaan

Laukaan palopäällikkö Tapio Viitanen selvitti, että pelastusmiehistö ei voinut heti mennä kohteeseen, vaan sammutus piti aloittaa vallien suojasta vesitykeillä. Vasta kun tilanne selkeni, päästiin rakennusta katsomaan.
Yläkerran huonetila tuhoutui räjähdyksessä tai viimeistään palotilanteessa. Tuli levisi hieman myös maastoon, mutta maastopalo onnistuttiin rajoittamaan suojavyöhykkeelle. Aineelliset vahingot rajoittuivat lähinnä puristinhuoneeseen.

Sammutusvoimia tuli nopeasti paikalle ja koko tilanne rauhoittui nopeasti. Sammutustyöhön osallistui yksiköitä Vihtavuoren, Laukaan ja Jyväskylän palokunnista.

Toistaiseksi ei ole tietoa, aiheutuiko onnettomuus laiteviasta vai käyttövirheestä. Laitteisto oli jo vanhaa, mutta sitä oli huollettu.

Tukesilta tutkijaryhmä

Turvatekniikan keskus Tukes asetti tänään illalla tutkijaryhmän selvittämään Vihtavuoren ruutiräjähdyksen syytä. Ryhmään nimettiin kolme jäsentä, joista yksi saapui jo iltapäivällä onnettomuuspaikalle.

Tutkijaryhmän puheenjohtajana toimii turvallisuusinsinööri Taimo Tihinen Tukesista. Jäseninä ovat ylitarkastaja Tor Ekberg Tukesista ja yli-insinööri Erkki Reinikka sosiaali- ja terveysministeriöstä. Heistä Ekberg aloitti työnsä ensimmäisenä onnettomuuspaikalla.

Johtaja Heikki Salonen Tukesista kertoi illalla, että tutkijaryhmän työn määräaika päättyy syyskuun loppuun mennessä. -Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, kuinka helppo tai vaikea teknisen syyn selvittäminen on ja kuinka paljon siihen joudutaan panostamaan. Meitä toki kiinnostavat muutkin kuin tekniset syyt. Olemme kiinnostuneita myös yrityksen toimintatavoista - onko siellä toimittu siten kuin näissä oloissa pitäisi, Salonen sanoi.

Tutkijaryhmä etsii merkkejä jäljelle jääneestä rakennuksesta ja laiteosista. Syy voi selvitä nopeasti tai jäädä kokonaan arvoitukseksi. Kun 20 kiloa ruutia räjähti, työvälineet hajosivat pieniksi kappaleiksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.