”Yksi hetki, jolloin kukaan ei ole yksin” – Yli kilometrin ihmisketju vastusti koulukiusaamista Seinäjoella

Yli tuhat koululaista kiusaamista vastaan 1:40

Päivämäärää 11.11. on totuttu pitämään joko sinkkujen päivänä tai yksinäisten päivänä. Seinäjoella asiaa mietittiin jo hyvissä ajoin koululaisten kannalta.

- Idea lähti siitä, kun mietittiin yhdessä mitä sellaista me voitaisiin tehdä tänään 11.11 kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa, että siinä olisivat kaikki mukana. Että olisi yksi hetki, jolloin kukaan ei ole yksin, kertoo matematiikan opettaja Lassi Kivistö  Seinäjoen Yhteiskoulusta.

”Kukaan ei ole nolla” –tapahtuma sai näin jatkoa koululaisten ihmisketjusta, joka ulottui esimerkiksi Koulukadulla yli kilometrin pituiseksi jonoksi kun 1200 yläkoululaista tarttui toisiaan kädestä ja vei eteenpäin viestikapulaa. Megafonin varressa elämää piti yllä 9-luokan oppilas Miro Lyly.

- Kiusaaminen on ongelma, vaikka se onkin vähentynyt kouluissa. Mutta pienikin kiusaaminen on suuri ongelma, vaikka vain yhtä ihmistä kiusattaisiin koulussa, tietää Lyly.

Yhteisen viestikapulan kuljetus on lupaus asiaan puuttumisesta.

- Kyllä! Kaikki huomaavat kuinka paha asia kiusaaminen on. Uskon että tämä on tosi hyvä idea, sanoi Hila Blank.

Oppilaat tuntuvat jakavan yhteisen käsityksen siitä, että kiusaaminen koulussa on vähentynyt. Sen sijaan kiusaaminen on siirtynyt sosiaaliseen mediaan.

- Sosiaalisen median käyttöä pitäisi opettaa koulussa. Opettaa ymmärtämään, mikä on totta ja mikä ei. Jos vaikka joku haukkuu netissä anonyymina, sitä ei pitäisi ottaa tosissaan, sanooAki Parviainen.

Oppilaat tietävät, että kiusaaminen on myös subjektiivinen kokemus: se mikä toista ei hetkauta, voi tuntua toisesta pahalta.

- Sitä ei aina ymmärräkään, että kyseessä on kiusaaminen, koska ihmiset ottaa asiat eri tavalla. Ihan pelkkä läpänheittokin voi olla kiusaamista jollekin, tietää Miro Lyly.

Lue myös:

    Uusimmat