Yksi esimies epäiltynä Afganistanin lahjusjutussa

Todistajien mukaan muut epäiltynä olleet esimiehet eivät tienneet alaistensa rikoksista

Enää yhtä esimiestä epäillään rikoksesta Afganistanin lahjusjupakassa.

Esimiehen uskotaan tienneen, että kaksi hänen alaistaan otti lahjuksia, mutta jostain syystä esimies ei puuttunut laittomuuksiin. Lahjuksia ottaneet rauhanturvaajat tuomittiin viime kuussa vankilaan. Helsingin käräjäoikeuden mielestä lahjusten ottaminen oli säännönmukaista ja osoitti vakavaa korruptoituneisuutta.

Toinen tuomituista toimi tulkkina Afganistanissa, toinen puolestaan projekti-insinöörinä. Oikeuden mukaan miehet pyysivät ja ottivat lahjuksia alkuvuoden 2004 ja kevään 2005 välillä 39 000 dollaria.

Lisäksi tulkki otti urakoitsijoilta rahaa ja muita etuja 24 800 dollaria. Rahat tulivat paikallisilta rakennusurakoitsijoilta, jotka halusivat solmia sopimuksia suomalaisten kanssa.

Ei rahallista hyötyä

Aluksi epäiltynä oli kolme esimiestä. Kaksi heistä ei kuitenkaan tiennyt alaistensa rikoksista.

- Tällä hetkellä ei ole tullut mitään sellaista esille, että heitäkin olisi syytä epäillä, sanoo komentaja Jussi Voutilainen pääesikunnan tutkintaosastolta.

Voutilaisen mukaan todistajanlausuntojen perusteella on selvinnyt, että rikosepäilyt rajoittuvat vain yhteen ihmiseen.

Näin jutussa kuullaan syylliseksi epäiltynä vain yhtä esimiestä. Hänen ei epäillä hyötyneen lahjusjutussa rahallisesti. Miksi esimies ei sitten puuttunut asiaan?

- Hyvä kysymys. Ei ole mitään käsitystä, miksi ei ole puuttunut. Spekuloidahan voi vaikka kuinka paljon, mutta minä en halua spekuloida, Voutilainen sanoo.

Elokuun aikana valmista

Kurinpitoesimiehenä toimiva operaatiopäällikkö teki uuteen rikosepäilyyn johtaneen tutkintapyynnön. Epäilyt syntyivät kuulusteluissa, joita keskusrikospoliisi ja pääesikunnan tutkintaosasto tekivät lahjusjutun tutkinnan yhteydessä.

Epäillyn teon rikosnimike ei ole vielä varmistunut, mutta se on mahdollisesti palvelusrikos.

Pääesikunnan tutkintaosasto saa esitutkinnan valmiiksi näillä näkymin elokuussa. Tämän jälkeen epäilyt siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat