Mainos

YK yksimielinen rauhanturvajoukoista

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti rauhanturvajoukkojen lähettämisen Itä-Timoriin. Joukot sijoitetaan alueelle yhdessä Indonesian joukkojen kanssa. Päätöslauselman mukaan Itä-Timoriin lähtevät joukot voivat tarvittaessa ryhtyä "kaikkiin tarpeellisiin toimiin" lain ja järjestyksen palauttamiseksi alueelle. Se sallii myös voimankäytön YK:n peruskirjan 7. artiklan mukaisesti.

Päätöslauselmassa vaaditaan, että väkivaltaisuuksiin syyllistyneet saatetaan oikeuteen. Lisäksi päätöslauselmassa vaaditaan, että avustusjärjestöt pääsevät tekemään työtään Itä-Timorissa. Australialainen avustusjärjestö ilmoitti keskiviikkona, että se yrittää aloittaa avustustarvikkeiden pudottamisen vuorokauden kuluessa Australian armeijan koneilla.

Rauhanturvajoukon kokoa tai kokoonpanoa ei määritelty päätöslauselmassa, mutta joukon koon arvioidaan olevan 5 000-7 000 sotilasta.

Australia johtaa operaatiota

YK on pyytänyt Australiaa johtamaan rauhanturvaoperaatiota Itä-Timorissa. Australian ulkoministerin Alexander Downerin mukaan Australia ryhtyy tehtävään. Downer sanoi tänään, Indonesia myönsi lopulta Australian olevan ainoa maa, joka pystyy lähettämään joukkoja nopeasti.

Tiedotusministeri Yunus Yosfiah vahvisti, että Indonesia hyväksyy YK:n päätöksen nimittää Australia operaation johtoon. -Pidämme päätöstä tervetulleena, koska Indonesia ei ole kenenkään vihollinen, ministeri sanoi. Aiemmin Indonesia oli toivonut, että rauhanturvaajat olisivat aasialaisia. Presidentti B.J. Habibien neuvonantaja epäili puolestaan, että australialaiset rauhanturvaajat voivat joutua puolisotilaallisten ryhmien hyökkäysten kohteeksi.

Australian puolustusministeri John Moore arvioi, että joukot päästään lähettämään mahdollisesti jo viikonlopun aikana tai viimeistään maanantaina. Moore veikkasi, että YK:n joukkoja tarvitaan Itä-Timorissa 2-3 vuotta.

Viitisentoista maata mukaan

Kaikkiaan 15 maata on ilmoittanut halukkuutensa osallistua Itä-Timorin operaatioon joko sotilaallisesti tai muunlaisena avunantona. Indonesia hyväksyi ankaran kansainvälisen painostuksen jälkeen sunnuntaina rauhanturvajoukkojen tulon Itä-Timoriin, missä puolisotilaalliset joukkiot ovat surmanneet tuhansia ihmisiä. Kymmenettuhannet ovat lähteneet pakoon.

Heitä uhkaavat nälkä ja taudit, ellei apua tule pian. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa todetaan, että Indonesian viranomaisten on ryhdyttävä toimiin pakolaisten paluun turvaamiseksi. Itätimorilaiset valitsivat itsenäisyyden elokuun lopun kansanäänestyksessä. Indonesian, Portugalin ja YK:n on päätöslauselman mukaan määrä sopia järjestelyistä, joilla Itä-Timor siirtyy itsenäisyyteen.
(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.