Mainos

YK: Ydinvoimakin kelpaa keinoksi päästövähennyksiin

Ilmaston lämpenemisen hidastaminen on suhteellisen halpaa ja siihen tarvittava teknologia on jo olemassa. Näin arvioi YK:n ilmastopaneeli IPCC uusimmassa, tänään julkaistussa raportissaan. Raportissa hyväksytään myös ydinvoiman käyttö päästövähennyskeinona.

YK:n ilmastopaneelin tuorein raportti tarjoaa ilmastonmuutoksen hillintään enimmäkseen tutulta kuulostavia lääkkeitä, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa ja uusiutuvia energianlähteitä. Uutta on se, että raportissa hyväksytään myös ydinvoiman käyttö.

- IPCC listaa uudessa raportissa ydinvoiman yhdeksi mahdollisuudeksi vähentää päästöjä, mutta IPCC ei sinällään anna suosituksia, mitä keinoja tulis käyttää, VTT:n teknologiapäällikkö Sanna Syri toteaa.

Uudemmista keksinnöistä tärkeälle sijalle nostetaan hiilidioksidin talteenotto.

- Se tarkoittaa sitä, että energiantuotanto- tai teollisuusprosesseista otetaan syntyvä hiilidioksidi talteen ja se loppusijoitetaan erilaisiin maanalaisiin muodostumiin kuten käytettyihin öljy- tai kaasukenttiin tai suolakenttiin, kertoo Syri.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei kaadu kustannuksiin. IPCC:n laskelmien mukaan lämpenemisen rajoittaminen kolmeen asteeseen pienentää maailman bruttokansantuotetta vain 0,1 prosenttia vuosittain.

Hiilidioksidipäästöt uhkaavat kasvaa jopa 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, ellei uusia päästövähennystoimia oteta käyttöön. Päästövähennysten toteuttaminen vaatii kuitenkin poliittisia päätöksiä. Sitä ei vielä tiedetä, miten tutkijoiden varoitukset vaikuttavat kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin.

- Epäilemättä ne tulee vaikuttamaan päätöksentekoon. Se, että millä tavalla, sen aika näyttää, sanoo neuvotteleva virkamies Outi Berghäll ympäristöministeriöstä.

Ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä haastattelee suomalaisia asiantuntijoita

Ilmastoraportti kannustaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ankaramman päästöhinnoittelun avulla.

- Paljon energiaa käyttävissä teollisuuslaitoksissa ja toisaalta myös paljon fossiilisia polttoainetta käyttävässä sähköntuotannossa se alkaa vaikuttaa toimintaympäristöön. Näissä paikoissa ryhdytään etsimään taloudellisia vaihtoehtoja. Päästöhinnan ei tarvitse olla kovinkaan suuri, 10-20 euroa hiilidioksiditonnilta, niin vaikuttaa jo selvästi päästöjen kehittymiseen, arvioi VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen.

Raportin mukaan seuraavat 20-30 vuotta ovat ratkaisevia taistelussa. Lisäksi raportissa painotetaan kasvihuonekaasujen kasvun leikkaamista ja hiilidioksidin varastointia päästöhaittojen ehkäisemiseksi.

Jo ensi viikolla virkamiestason ilmastoneuvotteluissa Bonnissa tutkitaan tuoreinta ilmastopaneelin raporttia. IPCC:n edellinen raportti julkaistiin huhtikuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.