Mainos

YK: Ydinsodan vaara kasvaa

YK:n työryhmä pitää ydinuhkaa tällä hetkellä suurempana huolena kuin esimerkiksi terrorismia, sairauksia, köyhyyttä ja ympäristön saastumista.

YK:n korkean tason työryhmä varoittaa huomenna julkistettavassa raportissaan, että ydinaseiden kehittely voi riistäytyä käsistä. Financial Times -lehden etukäteen saamien tietojen mukaan työryhmä näkee ydinsodan vaaran kasvaneen viime vuosina. Se vaatii ydinohjelmia koskevien kansainvälisten pelisääntöjen tarkistamista.

Työryhmä pitää ydinuhkaa suurempana välittömänä huolena kuin terrorismia, sairauksia, köyhyyttä ja ympäristön saastumista.

- Lähestymme hetkeä, jolloin jonkin ydinasevaltion sisäistä syöpymistä ei voi enää pysäyttää, mikä voi johtaa ydinasekehittelyn leviämiseen rysäyksenä, raportissa sanotaan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti eri puolilta maailmaa tulevista diplomaateista ja poliitikoista koostuvan 16 hengen ryhmän viime vuonna. Sen tehtävänä oli kartoittaa tämänhetkiset suurimmat vaarat ihmiskunnalle.

Maailmassa on tällä hetkellä varmuudella kahdeksan ydinasevaltiota. Useiden maiden epäillään haluavan ydinaseen. Tutkimusten mukaan ainakin 30 maalla on edellytykset siirtyä ydinaseiden kehittäjiksi. Myös terroristiryhmien uskotaan haluavan niitä.

IAEA:lle enemmän valtaa

Salaisten aseohjelmien kitkemiseksi ryhmä esittää YK:n jäsenmaille, että käynnissä olevat rikastamojen ja jalostuslaitosten rakennustyöt pysäytettäisiin siihen saakka, kunnes maailmanlaajuinen turvajärjestelmä on saatu luoduksi. Siinä kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA valvoisi ydinpolttoaineiden jakelua.

Ryhmä vaatii kaikkia ydinasemaita liittymään ydinkokeet kieltävän ja polttoaineiden toimituksia rajoittavan kansainvälisen sopimuksen piiriin. Erikseen valtioita nimeämättä raportti painostaa eri sanakääntein varsinkin Pakistania, Intiaa ja Israelia.

-Ydinaseiden leviämisen estäminen on vaarassa puutteellisten sitoumusten, muuttuneen kansainvälisen turvallisuustilanteen ja teknologian radikaalin kehityksen takia, raportissa sanotaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.