Mainos

YK viivyttelee joukkojen lähettämistä Zaireen

EU:n humanitaarisen avun komissaari Emma Bonino arvosteli tänään kovin sanoin YK:ta viivyttelystä Zairen kriisissä. Turvallisuusneuvosto päätti aiemmin tänään lykätä rauhanturvaoperaation aloittamista Itä-Zairessa, missä yli miljoona pakolaista kärsii nälkää taistelujen jaloissa.

Bonino sanoi olevansa järkyttynyt siitä, ettei turvallisuusneuvosto pidä Zairen kriisin ratkaisemista kiireellisenä, vaan on valmis palaamaan asiaan ensi viikolla.
-Muistuttaisin neuvoston jäseniä, etteivät ne tuhannet pakolaiset, jotka kuolevat joka päivä Mugungassa (Zairessa), voi viettää viikonloppua Long Islandilla niin kuin YK-diplomaatit, Bonino totesi.

Komissaarin mukaan yleinen mielipide on kyllästynyt "diplomaattiseen shakinpeluuseen ja poliittiseen laskelmointiin" ihmishenkien menetyksen uhalla.
-Luulin, että tämä viesti oli mennyt perille. Olin väärässä, hän laukoi.

YK:n turvallisuusneuvosto pyysi tänään maailmanjärjestön jäsenmaita valmistautumaan rauhanturvajoukon lähettämiseen Zaireen. Turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti rauhanturvaoperaation valmisteluja koskevan päätöslauselman, jossa joukon varsinaista perustamista kuitenkin lykätään. Rauhanturvaajien lähettäminen vaatii vielä uuden päätöslauselman turvallisuusneuvostolta.

Tänään hyväksytyn päätöslauselman mukaan YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali laatii suunnitelman rauhanturvajoukosta ja Itä-Zairessa tarvittavasta operaatiosta. Boutros-Ghalin on määrä raportoida suunnitelmasta turvallisuusneuvostolle 20:nteen marraskuuta mennessä.

Yhdysvallat kantona kaskessa

Monet turvallisuusneuvoston jäsenmaat halusivat päätöslauselmaa, jolla joukko olisi perustettu saman tien. Tällaista on ajanut esimerkiksi Ranska, joka on luvannut tuhat sotilasta rauhanturvaajiksi. Myös Espanja on valmis antamaan sotilaita joukkoon. Nopeaa päätöslauselmaa ei kuitenkaan saatu aikaiseksi, koska Yhdysvallat haluaa vielä harkita, osallistuuko se operaatioon ja jos osallistuu, niin millä tavoin.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain ilmakuljetuskapasiteetti on välttämätön operaation onnistumiseksi. Yhdysvaltain edustaja Karl Inderfurth painotti tänään operaation huolellisen suunnittelun tärkeyttä. Hänen mukaansa Yhdysvallat uskoo, että huolellisesti suunniteltu ja toteutettu avustusoperaatio voi olla ratkaisevan tärkeä Zairessa. Inderfurth sanoi, että avustustoiminnan lisäksi Zairen kriisin taustalla olevat kiistat on ratkaistava. Yksi ratkaisun osa-alue on hänen mukaansa "pakolaisten palauttaminen kotimaihinsa hyvässä järjestyksessä".
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.