Mainos

YK vetää väkensä Itä-Timorista huomenna

Indonesian hallitus on vakuuttanut, että maan armeija on tiukasti presidentti B.J. Habibien komennossa ja että Itä-Timorin väkivaltaisuudet saadaan loppumaan. YK:n edustaja puolestaan totesi, etteivät väkivaltaisuudet pysäytä Itä-Timorin itsenäistymistä vaan se toteutuu YK:n ja kansainvälisen yhteisön päätösten mukaisesti.

Väkivalta hellitti jonkin verran alueella tänään, kertoi YK:n Itä-Timorin operaation johtaja Ian Martin. YK pitää kuitenkin kiinni aikeistaan vetää suurin osa työntekijöistään pois Itä-Timorista huomenna. Alunperin evakuointi oli määrä toteuttaa jo tänään, mutta sitä siirrettiin vuorokaudella.

Itä-Timorin puolisotilaallisten joukkojen komentaja sanoi ryhmiensä aloittaneen tulitauon aamulla. Joukot lupasivat tulitaukoa myös eilen, mutta väkivaltaisuudet jatkuivat kiivaina. Ryhmien kerrotaan surmanneen muun muassa itsenäisyysliikettä johtavan Xanan Gus-maon isän. Myös useita roomalaiskatolisen Caritas-hyväntekeväisyysjärjestön jäseniä on tiettävästi surmattu.

Kuka johtaa Indonesiaa?Indonesian presidentti B.J. Habibie ei enää käytännössä johda Indonesiaa, vaan todellinen johto on siirtynyt asevoimien komentajalle kenraali Wirantolle, sanoivat diplomaattilähteet tänään Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin kokouksessa Uudessa-Seelannissa. Lähteiden mukaan on selvää, että valta on viime viikkoina vähitellen siirtynyt Indonesian armeijalle.

Kenraali Wiranto itse torjui huhut, joiden mukaan armeija suunnittelisi Habibien syrjäyttämistä. Wiranton mukaan tällaiset huhut ovat "roskaa". Hän vakuutti myös, ettei armeijan ja hallituksen välillä ole ristiriitoja. Myös Indonesian hallitus vakuuttaa, että Habibie on edelleen vallassa. Presidentin edustajan mukaan vallankaappaushuhujen takana ovat Habibien vastustajat, jotka yrittävät vahingoittaa häntä.

Hankalien viestintäyhteyksien ja sekavien olojen vuoksi Itä-Timorin tilanteesta on vaikea saada täsmällisiä tietoja. Indonesiassa neuvotteluja käyvä YK:n turvallisuusneuvoston valtuuskunta aikoo matkustaa Itä-Timoriin lauantaina.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.