Mainos

YK varoitti työntekijöitään uraanista

Yhdistyneet Kansakunnat on varoittanut työntekijöitään mahdollisista terveysriskeistä, jotka koskevat köyhdytettyä uraania sisältäviä aseita. Kirjeessään työntekijöilleen YK kuitenkin muistutti, että tällä hetkellä on olemassa hyvin vähän tieteellisiä todisteita siitä, että köyhdytetty uraani aiheuttaisi leukemiaa.

YK varoitti työntekijöitään köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten käsittelystä, viitaten YK:n ympäristöohjelman Unepin laatimaan ohjeeseen. Kirje lähetettiin kaikille niille, jotka ovat työskennelleet tai työskentelevät parhaillaan Kosovossa. YK päätti lisäksi antaa Kosovossa toimineiden työntekijöidensä testauttaa itsensä mahdollisen uraanisäteilyn varalta. Työntekijöiden on mahdollista tutkituttaa terveydentilansa, jos he tuntevat tarvetta siihen.

YK aikoo tarkkailla tilannetta edelleen valppaasti ja ryhtyä tarvittaviin toimiin välittömästi, jos niihin on aihetta, kerrotaan YK:n eilisessä tiedotteessa. Satoja YK:n työntekijöitä on työskennellyt Kosovossa, joka on edelleen YK:n hallinnoimaa aluetta. Yhdysvaltojen Irakissa vuonna 1991 ja Kosovossa vuonna 1999 käyttämien uraaniammusten vaikutuksia ihmisten terveyteen tutkitaan parhaillaan. Tutkimuksia tekevät Nato, maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat sekä YK:n ympäristöohjelma Unep. WHO:n tutkimus aiheesta julkaistaan helmikuun lopulla.

Balkanin syndroomaksi nimetyn taudin epäillään aiheuttaneen viidentoista eurooppalaisen Nato-veteraanin kuoleman. Sotilaat kuolivat leukemiaan. Lisäksi Kosovossa käytetyn köyhdytetyn uraanin epäillään aiheuttaneen useiden muiden sotilaiden selittämättömät sairaudet. Naton ja Yhdysvaltojen mukaan ammuksissa käytetty köyhdytetty uraani ei voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.