Mainos

YK varoittaa tulitauon romahtamisesta Libanonissa

Israel kertoo jatkavansa iskuja ainakin siihen saakka, kunnes Libanonin armeija ja kansainväliset joukot ovat ottaneet Etelä-Libanonin haltuunsa.

Libanonin tulitauko on horjahdellut pahoin viikonloppuna, mikä on aiheuttanut pelkoa taistelujen puhkeamisesta alueella uudelleen. Israel vakuuttaa jatkavansa iskuja, joilla se haluaa estää asekuljetukset Hizbollah-järjestölle.

YK varoittaa, että viikon kestänyt aselepo voi kaatua helposti. Beirutissa vieraileva erityisedustaja Terje Röd-Larsen painottaa, että on erittäin tärkeää saada maan rajat libanonilaissotilaiden valvontaan.

Israelin puolustusministeri Amir Peretz on sanonut maan armeijan pitävän kiinni alueista, joilla se tällä hetkellä on. Hallitukselle puhunut Peretz sanoi Israelin odottavan kansainvälisiä joukkoja Etelä-Libanoniin.

- Missään olosuhteissa emme anna Hizbollahin lähestyä rajaa, Peretz sanoi hallituslähteiden mukaan.

Eilisen vakavassa välikohtauksessa Israelin erikoisjoukot tekivät Itä-Libanonissa iskun, jossa yhden Israelin sotilaan ja kolmen Hizbollahin taistelijan kerrottiin kuolleen. Israelin mukaan operaation tarkoituksena oli estää Syyriasta Hizbollahille saapuva asekuljetus.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tuomitsi iskun, joka sai myös kiivaan vastaanoton Libanonissa. Israel kuitenkin kieltää rikkoneensa tulitaukoa ja vaatii Hizbollahin riisumista aseista.

Libanonin puolustusministeri Elias al-Murr vakuuttaa, etteivät asekuljetukset ole mahdollisia, sillä koko Syyrian-vastainen raja on libanonilaissotilaiden hallinnassa.

- Aseiden salakuljetuksissa ei jousteta, hän painottaa.

Libanon kieltää ampumasta raketteja

Hizbollahin taistelijat lataavat raketinheitintä.

Libanon varoittaa ketään rikkomasta Israelin ja Hizbollahin välistä tulitaukoa. Hallituksen mukaan jokaista, joka yrittää iskua Israelia vastaan, kohdellaan maanpetturina.

- Jokainen Libanonista ammuttu raketti hyödyttää Israelia, puolustusministeri al-Murr sanoo. Hän on luottavainen sen suhteen, että Hizbollah pitäytyy tulitauossa.

Israelin tiedustelukoneet ovat tänäänkin lentäneet Libanonin yllä. Libanonin turvallisuuslähteiden mukaan lennot käsittivät käytännössä koko Libanonin sodan runtelemasta etelästä aina pohjoiseen saakka.

Israel kertoo jatkavansa iskuja alueella ainakin siihen saakka, kunnes Libanonin armeija ja kansainväliset joukot ovat ottaneet Etelä-Libanonin haltuunsa.

Libanon avustaa Israelin iskuissa kuolleiden perheitä

Libanonin alkaa jakaa rahallista apua Israelin hyökkäyksissä kuolleiden perheille. Pääministeri Fuad Sinioran määräyksen mukaan kaikkien yli 10-vuotiaiden uhrien perheet saavat 20 miljoonan punnan eli reilun 10 000 euron suuruisen avustuksen, paikallinen sanomalehti kertoo.

Alle kymmenvuotiaiden uhrien perheille annetaan 10 miljoonan punnan eli runsaan 5 000 euron avustus. Pysyviä vammoja saaneita uhreja tuetaan 15 miljoonalla punnalla eli lähes 8 000 eurolla.

Israelin hyökkäyksissä runsaan kuukauden aikana kuoli ainakin 1 287 ihmistä ja yli 4 000 haavoittui, suurin osa heistä siviilejä.

Hizbollah-järjestö alkoi perjantaina jakaa rahallista tukea ihmisille, joiden kodit tuhoutuivat pommituksissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.