Mainos

YK varoittaa slummien kasvusta

YK:n tuoreen raportin mukaan hallituksilla ei ole juurikaan suunnitelmia siitä, kuinka kaupunkeihin muuttavaa väenpaljoutta asutettaisiin.

Väkimäärä maailman slummeissa tuplaantuu kahteen miljardiin 30 vuodessa, jollei kasvun ehkäisemiseksi ryhdytä voimakkaisiin toimiin, varoittaa YK. Slummiutumisesta saattaa maailmanjärjestön mukaan kehkeytyä merkittävä uhka maailman vakaudelle.

Jo nyt kolmannes maailman kolmesta miljardista kaupunkiasukkaasta elää slummeissa. Aasiassa slummeissa asuu jo nyt 550 miljoonaa ihmistä, Afrikassa 187 miljoonaa ja Latinalaisessa Amerikassa 128 miljoonaa.

YK:n kaupungistumisohjelma Habitat kehottaakin tuoreessa raportissaan The Challenge of Slums (Slummien haaste) maailman hallituksia tunnustamaan häämöttävän kriisin vakavuuden ja laajuuden. -Tämä on aikapommi, sanoo Habitatin edustaja Naison Mutizwa-Mangiza.

Raportin saatesanoissa YK:n pääsihteeri Kofi Annan tähdentää, että ilman hallitusten yhteisiä toimia slummiasukkien määrä kasvaa lähes kaikissa kehitysmaissa. Habitatin pääjohtajan Anna Tibaijukan mukaan maaseudulta kaupunkeihin käy vastustamaton väkivirta, ja jo puolet maailman kuudesta miljardista ihmisestä asuu kaupungeissa.

Raportin mukaan hallituksilla ei ole juurikaan suunnitelmia siitä, kuinka paremman elämän perässä kaupunkeihin muuttavia ihmisiä asutettaisiin.

-Hallitukset ovat epäonnistuneet tuottamaan palveluja leviäviin slummeihin, mikä jättää jälkeensä vaarallisen tyhjiön, jossa rikolliset voivat liikkua, Tibaijuka sanoo. -Köyhät eivät ole terroristeja, mutta yhteiskunnallinen riisto saattaa johtaa ihmisiä ei-sosiaaliseen käyttäytymiseen. Kaikki ihmisvirrat liittyvät toisiinsa. Siksi tämä on maailmanlaajuinen asia, hän muistuttaa.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 06.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.