Mainos

YK varoittaa kulkutaudeista Aasian tuhoalueilla

YK:n varoituksen mukaan kulkutaudit saattavat levitä epidemian lailla jo muutamassa päivässä. Avustusjärjestöt ympäri maailmaa ovat lähettäneet apua katastrofialueille.

Pelko kulkutautien leviämisestä Aasian katastrofialueilla kasvaa. Avustusjärjestöt ovat kehottaneet siirtämään rannoilla, kaduilla ja väliaikaisissa suojissa mädäntyvät ruumiit nopeasti pois, etteivät ne pääsisi saastuttamaan vesivaroja.

Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja varoitti, että tarttuvat taudit saattavat surmata yhtä paljon ihmisiä kuin tuhoisat hyökyaallot Intian valtameren rantavaltioiden tuhoalueilla. Puhdasta juomavettä ja lääkkeitä pitäisi saada tuhoalueelle kiireesti, WHO:n johtava asiantuntija David Navarro sanoi Genevessä. -Epäilemättä on mahdollista, että tarttuviin tauteihin kuolisi yhtä moni kuin hyökyaaltojen uhrina, hän sanoi.

Sri Lankassa pahimmilla katastrofialueilla poliisi on alkanut haudata tunnistamattomia ruumiita joukkohautoihin estääkseen tautiepidemioiden puhkeamisen. Uhrien määrä kasvaa, kun pelastustyöntekijät raivaavat aaltojen jälkeensä jättämää romua ja pääsevät alueille, joilla ei vielä ole käyty. Erityisesti saaren itäosassa ja tamilialueilla pohjoisessa on sellaisia alueita.

-Noin 375 000 perhettä on joutunut jättämään kotinsa. Meidän on varmistettava, etteivät taudit pääse leviämään sinne, mihin näitä ihmisiä sijoitetaan, korosti Sri Lankan maatalousministeri Anura Dissanayake.

Asiantuntijoiden mukaan kulkutautien riski vaihtelee eri maissa, mutta puutteelliset hygieniaolot, korkea lämpötila sekä vaurioituneet vesi- ja viemärijohdot tarjoavat kaikkialla erinomaisen kasvualustan mikrobeille ja bakteereille. Mädäntyvien ruumiiden likaama vesi saattaa johtaa koleran ja lavantaudin leviämiseen, avustusjärjestöjen asiantuntijat varoittavat. Ruokaa ja lääkkeitä on tänään toimitettu yli miljoonalle katastrofin uhrille.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(Huomenta Suomen erikoislähetys 28.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.