Mainos

YK varoittaa Kiinaa AIDS-epidemiasta

YK:n hiv/aids-ohjelman Unaidsin tänään julkistaman raportin mukaan Kiinaa uhkaa AIDS-katastrofi, joka on paisumassa valtaviin mittasuhteisin. Viime vuoden loppuun mennessä Kiinassa oli 800 000-1 500 000 hiv-tartunnan saanutta, kun vuoden 1999 lopussa luku oli 500 000, raportissa todetaan.

Vaikka koko maassa on suhteellisesti vähemmän sairastuneita kuin esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, muutamilla alueilla tauti on levinnyt räjähdysmäisesti. Raportin mukaan tilanne vaatii kiireellisiä toimia, sillä pahimmin kärsineiltä alueilta sairaus saattaa levitä tulevaisuudessa koko väestön keskuuteen. Vuoteen 2010 mennessä sairastuneita voi olla noin 10 miljoonaa, mikäli viruksen leviämistä ei pian saada kuriin.

-Tietoisuus hiv/aidsista on kasvanut viime vuosina, mutta minimaalisesti, raportissa arvioidaan.

Miljoonat kiinalaiset eivät ole kuulleetkaan koko taudista, ja monet toisaalta luulevat sen voivan tarttua hyttysenpuremasta tai kädenpuristuksesta. Raportissa syytettiin hallitusta johtajuuden ja sitoutumisen puutteesta AIDS:in vastaisessa taistelussa. Lisäksi julkisella terveydenhuoltojärjestelmällä on huutava pula resursseista.

Viime vuonna tuli julkisuuteen tieto, että Henanin maakunnassa lukuisat ihmiset olivat sairastuneet myytyään vertaan laittomille veripankeille.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.