Mainos

YK varautuu pakolaistulvaan

YK on kaikessa hiljaisuudessa laatimassa suunnitelmia siltä varalta, että sadattuhannet irakilaiset pakenevat kotiseudultaan, jos Yhdysvallat aloittaa sodan Irakia vastaan.

Brittiläinen Times-lehti kertoi tänään, että sodan syttyessä saattaa jopa 900 000 ihmistä paeta kotiseudultaan. YK:ssa uskotaan Timesin mukaan, että Irak mukautuu täydelleen YK:n vaatimuksiin ja että sotaa ei näin ollen syty. Maailmanjärjestössä ollaan kuitenkin laatimassa suunnitelmia siltä varalta, että amerikkalaisjoukot aloittavat sodan Irakia vastaan.

Kovimmat taistelut käytäisiin sodan syttyessä pääkaupungin Bagdadin lähellä olevissa kolmessa maakunnassa, kertoi Times asiantuntijalähteisiin nojautuen. YK:n avustusjärjestöt arvioivat, että 900 000 ihmistä joutuisi pakolaisiksi sodan syttyessä. Heistä 100 000 tarvitsisi apua heti.

YK:ta arvosteltiin valmistautumattomuudesta Kosovon pakolaistulvaan vuonna 1999. Silloin noin 850 000 pakolaista vyöryi Kosovosta Albaniaan ja Makedoniaan Naton pommittaessa Jugoslavian alueita.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan haluaa Timesin mukaan pitää pakolaistulvaan valmistautumisen nyt salaisena, koska Irakille ei haluta viestittää, että asetarkastukset ovat turhia ja Yhdysvaltain hyökkäys on alkamassa joka tapauksessa.

Synkkä kuva

Asiantuntijat ovat Timesin mukaan maalanneet synkän kuvan amerikkalaisten hyökkäyksen seurauksista.

Öljyn vienti Irakista lakkaisi, Persianlahdella oleva Umm Qasrin satama suljettaisiin ja pommitukset lamauttaisivat rautatieliikenteen. Myös muun muassa sähkön jakelu vaikeutuisi huomattavasti.

YK on jo, ilmoittamatta asiasta julkisuuteen, pyytänyt yli kymmeneltä maalta 36 miljoonaa euroa Irakin pakolaiskriisin valmistelutoimintaan, kertoi Times.

YK:n elintarvikeohjelma WFP on ryhtynyt keräämään varastoja, joilla pystyttäisiin ruokkimaan 900 000 ihmistä kuukauden ajan. YK:n lastenrahasto Unicef taas on ryhtynyt siirtämään avustustarvikkeita Irakiin ja sen neljään naapurimaahan. Unicefin tarvikkeiden on määrä riittää 550 000 pakolaisen auttamiseen Irakissa ja noin 160 000 pakolaisen auttamiseen Irakin naapurimaissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.