Mainos

YK: Vapaus arabimaissa vähentäisi köyhyyttä

Arabimaat pystyisivät nostamaan nopeasti kansansa köyhyydestä, mutta siihen tarvittaisiin vallankumous, joka vapauttaisi naiset ja poliittisen elämän sekä parantaisi koulutusta. Näin sanoo YK:n kehitysohjelma UNDP tiistaina julkistamassaan raportissa.

Öljyvarojensa ansiosta arabimailla ei ole puutetta rahasta. Siitä huolimatta niiden työttömyysluvut ovat maailman korkeimmat. Talouskasvu on niin hidasta, että kansalaiselta menee 140 vuotta tulojensa kaksinkertaistamiseen - muualla maailmassa tämä tehdään keskimäärin 10 vuodessa.

Kun vapaudesta on kyse, arabimaat sijoittuvat köyhintä Afrikkaakin huonommin. Heikoin on naisten tilanne. Raportin mukaan puolet arabimaiden nuorista haluaisi muuttaa ulkomaille.

Koulutus rapautunut

Raporttia on koostettu puolitoista vuotta. Arabiliiton 22 jäsentä saavat siinä kehuja siitä, että ne ovat pystyneet nostamaan kansalaistensa elinajanodotetta sekä vähentämään lapsikuolleisuutta ja äärimmäistä köyhyyttä.

Samalla selonteko kuitenkin syyttää arabimaita poliittisten vapauksien tukahduttamisesta ja naisten alistamisesta pimeän keskiajan tyyliin.

Koulutuksenkin on annettu rapautua. Yhä useammat tosin pääsevät kouluun, mutta koulutuksen laatu on heikentynyt. Se on johtanut siihen, ettei ihmisillä ole mahdollisuutta päästä eteenpäin.

-Ihmisten kyvyt ja tieto on otettava käyttöön ja hyvää hallintoa pitää edistää, raportissa suositetaan.

Arabimaissa - Pohjois-Afrikasta aina Persianlahdelle asti - on 65 miljoonaa luku- ja kirjoitustaidotonta. He ovat pääosin naisia. Kymmenen miljoonaa lasta ei käy minkäänlaista koulua. Työttömyys on keskimäärin 15 prosenttia eli kolme kertaa maailman keskiarvoa korkeampi.

Henkeä kohti laskettujen tulojen kasvu jäi keskimäärin 0,5 prosenttiin kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana. Luku oli maailman alhaisin, jos Saharan eteläpuolista Afrikkaa ei oteta lukuun. Työn tuottavuus laski keskimäärin 0,2 prosenttiin vuodessa.

Arabiliiton 22 jäsenmaan yhteenlaskettu bruttokansantuote oli pienempi kuin keskikokoisen eurooppalaisen maan, esimerkiksi Espanjan.

Arabeilta arabeille

Poliittinen oppositio on arabimaissa yleensä tukahdutettu, rikkaiden ja köyhien välinen kuilu esimerkiksi terveydenhuollon ja koulutuksen saralla vain kasvaa kasvamistaan, ja jäykät työmarkkinat pitävät huolen siitä, ettei mikään muutu, UNDP sanoo.

Selonteon vahvuuksia on, että sen ovat laatineet arabit arabeille. Siinä arabit esittävät omia näkemyksiään siitä, millaisia haasteita arabimailla on edessään ja miten ongelmia tulisi ratkaista.

-Raportin sisältämät viestit loukkaavat varmasti monia arabeja, mutta arabijohtajien on silti vaikea suhtautua niihin torjuvasti, koska selonteko ei syytä ongelmista kulttuurisia ja uskonnollisia oloja, sanoo Kööpenhaminan rauhantutkimuslaitoksen tutkija Ulla Holm.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.