Mainos

YK valmistautuu Jugoslavian vaaleihin

YK:n ja EU:n rauhanturvaajat ovat tiukentaneet valvontaa Jugoslavian ensi sunnuntaisten presidentinvaalien alla. Jugoslavian armeija on luvannut kunnioittaa vaalitulosta vaikka se merkitsisi presidentti Slobodan Milosevicin väistymistä vallasta. Taisto Milosevicin ja oppsition ehdokkaan Vojilslav Kostunican välillä kovenee.

Vojislav Kostunica

Viimeiset vaalijuhlat ennen sunnuntaisia presidentinvaaleja ovat vahvistaneet tuoreimpien mielipidemittausten tuloksia. Serbian demokraattisen opposition ehdokkaan Vojislav Kostunican tilaisuuteen kerääntyi peräti
150 000 opposition kannattajaa. Vähän matkan päässä Belgardin jalkapallostadionilla juhlittiin istuvaa presidenttiä Slobodan Milosevicia, mutta paikalla oli vain parikymmentä tuhatta kuulijaa.

Lopputulosta on silti mahdoton ennakoida, sillä vaalien asetelmaa voidaan pitää lähinnä kaoottisena. Professori Alpo Rusin mukaan Jugoslaviassa ei voida puhua vapaista vaaleista, koska Serbian sisällä vallitsevat äärimmäisen vaikeat olosuhteet. -Media on Milosevicin käsissä ja oppositiopoliitikkoja kohtaan on kohdistettu väkivallan tekoja, suoranaisia murhiakin on tapahtunut, kertoo Rusi.

Milosevicin vastainen mielenosoitus

Milosevicilla olisi siis mahdollisuus armeijan, poliisin ja turvallisuuspalvelun tuen avulla pysyä vallan kahvassa, vaikka häiväisikin vaalit. Kostunican todellisia mahdollisuuksia taas on vaikea arvioida, sillä oppositio on keskenään erittäin hajanainen. Kostunican valintaa pidetään kuitenkin ainoana keinona liittovaltion kehittymiselle, kohti uudistuksia ja demokratiaa. Sekä Yhdysvallat että EU ovat luvanneet purkaa Jugoslavian vastaiset pakotteet, mikäli vaalit johtavat lännen kannalta haluttuun lopputulokseen.

Vaalien koetinkivi on myös Montenegron tasavalta, joka boikotoi vaaleja. Milosevicia tukeva armeija on uhannut syrjäyttää Montenegron kapinallisen hallituksen ja ilmaan on jo väläytelty sisällissodan uhkaa.
Kosovossa vaalit taas järjestetään vain serbialueilla - albaaniväestö ei vaaleissa äänestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.