Mainos

YK valmistautuu 300 000 pakolaisen tuloon

YK odottaa lähipäivinä vielä noin 300 000 uutta pakolaista Kosovosta, sanoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Genevessä. UNHCR:n edustaja Judit Kumin kertoi, että YK yrittää siirtää joka päivä noin 10 000 pakolaista albanialaisesta Kukesin rajakylästä Tiranaan, jotta uusille tulijoille saataisiin tilaa. Osa pakolaisista on silti halunnut jäädä Kukesiin odottamaan perheenjäsentensä tuloa tai koska he eivät ole halunneet luopua traktoreistaan.

Eilen noin 5400 pakolaista jatkoi Kukesista matkaansa eteenpäin. Samaan aikaan Kosovosta tuli 2800 uutta pakolaista Albaniaan, Makedoniaan ja Montenegroon. YK:n avustusjärjestöt ovat pyytäneet maailmanjärjestön jäsenmailta 625 miljoonaa dollaria pakolaisten auttamiseen. Pyyntö perustuu 950 000 ihmisen tarpeisiin huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana. Tähän saakka järjestöt ovat saaneet kootuksi 180 miljoonaa dollaria.

YK:n arvion mukaan Kosovon naapurimaissa on tällä haavaa noin 600000 pakolaista. Useimmat heistä ovat paenneet viimeksi kuluneen kuukauden aikana.

EU:n troikka asialla

Pakolaistilanne tulee puheeksi maanantaina, kun Itävallan, Saksan ja Suomen ulkoministerit tapaavat Makedonian pääministerin Ljubco Georgieviskin ja Albanian ulkoministerin Paskal Milon, kertoivat EU:n lähteet Brysselissä. EU:n komissaari Emma Bonino, jonka vastuulla ovat humanitaariset kysymykset, torjui tänään ajatuksen, että Naton joukot ryhtyisivät huolehtimaan pakolaisista.

Pakolaisten huolenpito ei ole mitenkään Naton tehtäviä, Bonino sanoi. Naton sotilaita tarvitaan kuljetuksiin ja leirien rakentamiseen. Kaiken humanitaarisen toiminnan johdossa tulee sen sijaan olla avustusjärjestöjä, hän sanoi. Pakolaisten suojelemiseksi tarvittaisiin Boninon mukaan lisää YK:n poliiseja.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.