Mainos

YK: Väkivalta Irakissa hallitsematonta

Kunniamurhien uhreina kuolee poliiseja, tuomareita, muita lakimiehiä ja yhä enemmän naisia.

Irakissa tapetaan vuorokaudessa sata ihmistä karkealla ja raa'alla tavalla. Väkivalta on luisunut pois kontrollista.

Näin arvioi YK:n hätäavusta vastaava alipääsihteeri Jan Egeland Genevessä tänään. Viime kuukausina on saanut surmansa 3000 ihmistä.

- Kansanryhmien välinen väkivalta, aseistautuneet joukot ja kuolemanpartiot ovat synnyttäneet tilanteen, jossa kostotappoja tehdään tyystin hallitsemattomalla tavalla, Egeland varoitti.

"Kunniamurhien" uhreina kuolee poliiseja, tuomareita, muita lakimiehiä ja yhä enemmän naisia.

Joka päivä tuhatkunta ihmistä joutuu pakenemaan kodeistaan väkivallan pelossa, ja päivittäin yksin Syyrian rajan ylittää parituhatta lähtijää.

Kuuden-kahdeksan viime kuukauden aikana maan sisällä on joutunut pakosalle arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, Egeland sanoi. Ulkomaille on hakeutunut turvaan jopa 1,5 miljoonaa irakilaista.

Lähtijöiden joukossa on paljon koulutettua väkeä, ehkä kolmannes koko maan "aivoista". Yliopistot ja sairaalat ovat menettäneet 80 prosenttia henkilökunnastaan.

- Ihmisten joukkomuutto on nopeutuva trendi. Meidän on pysäytettävä se, Egeland sanoi.

Tutkimus: Yli 650 000 irakilaista kuollut hyökkäyksen seurauksena

Amerikkalaiset tutkijat arvioivat, että 655 000 irakilaista on saanut surmansa vuonna 2003 Irakiin tehdyn hyökkäyksen seurauksena. Asiaa koskeva tutkimus julkaistaan huomenna brittiläisessä lääketieteen julkaisussa Lancetissa.

Toiset tutkijat ovat jo amerikkalaisissa tiedotusvälineissä ennättäneet epäilemään korkeana pitämäänsä lukua.

Gilbert Burnhamin johtama tutkimusryhmä pyrki arvioimaan, kuinka paljon enemmän ihmisiä on kuollut maaliskuun 2003 jälkeen kuin olisi kuollut ilman sotaa. He valitsivat satunnaisotannalla 47 irakilaista paikkakuntaa, joilla he haastattelivat noin 12 000:ta ihmistä kuolintapauksista.

Tällä perusteella noin 655 000 ihmistä eli 2,5 prosenttia väestöstä on kuollut ennenaikaisesti maaliskuun 2003 jälkeen. Runsaat 600 000 heistä on kuollut väkivaltaisesti, noin puolet tulituksessa. Osa kuoli sodan pahentamien terveysongelmien vuoksi.

Tutkijat myöntävät, että tietojen keruussa oli heikkouksia maan erittäin epävarman turvallisuustilanteen takia. Tämä rajoitti haastattelemaan uskaltautuneiden määrää ja haastatteluihin käytettyä aikaa.

Sama tutkimusryhmä arvioi vuonna 2004, että sodan seurauksena oli siihen mennessä kuollut noin 100 000 ihmistä. Tällöinkin tutkijoita arvosteltiin liian korkeasta arviosta.

Anthony Cordesman Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksesta Washingtonista sanoi uutistoimisto AP:lle, että uuden tutkimuksen uhriluku on lähes varmasti liian korkea. Hän arvosteli tutkimuksen menetelmiä ja sitä, että se julkaistiin Yhdysvaltain kongressivaalien alla.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.