Mainos

YK vaatii Yhdysvaltoja sulkemaan salaiset vankilansa

Ihmisoikeusneuvosto pitää väitteitä Yhdysvaltain salaisista vankiloista uskottavina ja vaatii vankiloiden välitöntä sulkemista.

YK:n ihmisoikeusneuvosto vaatii Yhdysvaltoja sulkemaan välittömästi salaiset vankilansa. Neuvoston mukaan todisteet salaisista vankiloista, joissa pidetään terrorismista epäiltyjä, ovat luotettavia.

Ihmisoikeusneuvoston mukaan amerikkalaiset ovat pitäneet ihmisiä vangittuina kuukausia ja jopa vuosia salaisissa paikoissa. Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajille tulisi neuvoston mielestä antaa heti pääsy vangittujen luo.

Ihmisoikeusneuvosto julkisti tänään YK:n asiantuntijaraadin loppuraportin Yhdysvaltain ihmisoikeustilanteesta. Raportin johtopäätökset eivät ole amerikkalaisnäkökulmasta mairittelevia.

Asiantuntijat listasivat selvityksessään salaisten vankiloiden lisäksi lukuisia epäkohtia liittyen sekä Yhdysvaltain käymään terrorisminvastaiseen sotaan että maan ihmisoikeustilanteeseen ylipäätään.

- Heidän tulkintansa kansainvälisistä sopimuksista ovat täysin omanlaisiaan eivätkä edes näkemykset maan omista laeista osu yksiin maan korkeimman oikeuden kantojen kanssa, sanoo neuvoston puheenjohtaja Christine Chanet.

Positiivisia huomioita keräsi nimenomaan Yhdysvaltain korkein oikeus. Asiantuntijat kiittelivät mm. päätöstä kieltää alaikäisten kuolemantuomiot sekä päätöstä kieltää sotilastuomioistuinten käyttö Guantanamossa.

Yhdysvallat on kommentoinut raporttia pettymykseksi.

- Neuvostolta ovat hukassa sekä mittasuhteet että luotettavuus, kun se käyttää enemmän aikaa kritisoidakseen Yhdysvaltoja kuin sellaisia maita, joiden kansalaisilla ei ole oikeuksia ollenkaan, lausuu maan YK-delegaatio.

YK selvittää määräajoin YK:n ihmisoikeussopimuksen allekirjoittajamaiden tilanteen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.