Mainos

YK vaatii tuomiota julkkisten huumeidenkäytölle

Julkisuuden henkilöiden avoin kokaiinin käyttö kannustaa nuorisoa huumekokeiluihin, varoittaa YK:n huumevalvontavirasto.

Viraston raportin mukaan julkkisten saamat lievät tuomiot myös viestittävät nuorille, että huumeidenkäyttö on sosiaalisesti hyväksyttyä.

- Kuuluisat huumeidenkäyttäjät voivat vaikuttaa suuresti siihen, miten huumeidenkäyttöön suhtaudutaan erityisesti nuorten keskuudessa, tänään julkistetussa raportissa todetaan.

- Viranomaisten olisi huolehdittava siitä, että julkisuuden henkilöt pannaan vastuuseen rikoksistaan.

Virasto osoittaa ensimmäistä kertaa sormella viihdemaailman julkkiksia huonon esimerkin antamisesta nuorisolle. Myös syyttäjäviranomaisia arvostellaan löysistä otteista, kun kyse on tunnetuista henkilöistä.

- Tosiasia on, että kun kuuluisuus käyttää huumeita, hän rikkoo lakia, viraston edustaja ja raportin laatija Hamid Ghodse sanoi Lontoossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

- Nuoret reagoivat vikkelästi lieviin tuomioihin.

Yhteistyöllä huumekauppaa vastaan

Raportin mukaan kokaiinia käytetään Euroopassa eniten Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa. Huumeiden tie Kolumbiasta kulkee Brasilian ja Venezuelan kautta useimmiten Länsi-Afrikan maihin, mistä ne tuodaan Eurooppaan.

- Järjestäytyneillä rikollisjoukoilla on melkoiset resurssit ja niillä on myös paljon valtaa. Ne pysyttelevät itse kaukana huumeista, ja välttyvät näin rangaistuksilta, Ghodse sanoi.

Hänen mukaansa salakuljetukseen päästään kiinni vain lisäämällä yhteistyötä maiden välillä. Tärkeintä olisi saada kiinni huumekaupan suurtekijät pikkurikollisten sijaan.

Maailman oopiumista yli 93 prosenttia on peräisin Afganistanista, joka Ghodsen mukaan on täysin valvonnan ulottumattomissa. Unikonviljely maassa on kasvanut tasaista vauhtia aina vuodesta 2001, jolloin Taleban-hallinto syöstiin vallasta Yhdysvaltain joukkojen johdolla.

Raportin mukaan Yhdysvaltain joukot ovat keskittyneet kapinapesäkkeiden tukahduttamiseen, joten huumeidenvastainen taistelu on jäänyt vähemmälle huomiolle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.