Mainos

YK vaatii tulitaukoa Afganistaniin

Pohjois-Afganistania hallitseva uzbekkijohtaja Abdul Rashid Dostum neuvotteli tänään tulitauosta YK:n ja Pakistanin välittäjien kanssa. Dostum on liittoutunut yhteen Afganistanin entisen puolustusministerin Ahmad Shah Masoodin kanssa, jonka joukot aloittivat päivällä rajun hyökkäyksen Taliban-sissiliikettä vastaan pääkaupungin Kabulin pohjoispuolella.

Masoodin edustajan mukaan taisteluun osallistuivat nyt ensi kertaa myös Dostumin joukot. Yhteinen hyökkäys tehtiin Fabzin solassa parinkymmenen kilometrin päässä pääkaupungista Kabulista.

Silminnäkijöiden mukaan iskussa käytettiin raskasta aseistusta. Tulitus oli erityisen rajua solan läpi kulkevalla ns. uudella tiellä. Taisteluihin osallistuneen yksikön komentaja Ustod Rahim kertoi, että tarkoituksena on saartaa sissien asemat ja vallata Kabul.

Dostum neuvotteli tänään useiden tuntien ajan YK:n erityislähettilään Norbert Hollin ja Pakistanin sisäministerin Naseerullah Babarin kanssa. Holl kuvasi neuvotteluja "intensiivisiksi", mutta sanoi ettei niiden onnistuminen ole läheskään varmaa.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Afganistaniin tulitaukoa. Se totesi myöhään eilen antamassaan päätöslauselmassa, että taistelevien osapuolten täytyy heti ryhtyä neuvottelemaan rauhasta. Samalla turvallisuusneuvosto kehotti kiihkoislamilaista Taliban-sissiliikettä lopettamaan tyttöjen ja naisten syrjinnän.

Sissit miehittivät Kabulin viime kuussa. Sen jälkeen naiset eivät ole saaneet käydä kodin ulkopuolella töissä eivätkä opiskella yliopistoissa. Lisäksi naiset määrättiin verhoutumaan päästä varpaisiin ja peittämään kasvonsa ulkona liikkuessaan.

Nelisensataa naista osoitti mieltään Dostumin tukikohtanaan pitämässä Mazar-i-Sharifissa talibaneja vastaan. Mielenosoittajat vetosivat ulkomaailmaan, jotta se auttaisi suojelemaan naisten oikeuksia Afganistanissa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.