YK vaatii täydellistä tulitaukoa Angolaan

YK:n edustajat vaativat tänään täydellistä tulitaukoa Angolan hallituksen ja sissiliike Unitan välille, jotta kahta alasammuttua YK:n konetta päästäisiin etsimään. -Vetoamme kaikkiin osapuoliin. Pelkästään yhden osapuolen kanssa ei voi syntyä mitään tulitaukoa, sanoi YK:n alipääsihteeri Benon Sevan tavattuaan Angolan hallituksen edustajia. Sevan saapui eilen Angolan pääkaupunkiin Luandaan vauhdittamaan neuvotteluja YK:n sekä Unitan ja Angolan hallituksen välillä.

Sevanin mukaan hyvän tahdon lupauksista olisi jo päästävä konkreettisiin toimiin eli uhrien etsintään. Alipääsihteerin mukaan on anteeksiantamatonta, ettei koneita ja mahdollisia eloonjääneitä ole päästy etsimään näin moneen päivään. Ensimmäinen YK:n kuljetuskone ammuttiin alas puolitoista viikkoa sitten, toinen viime lauantaina. Koneissa oli yhteensä 14 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä. Tiedossa ei ole, selvisikö kukaan hengissä ampumisesta.

Hallituksen mukaan Unita ampui koneet alas, Unita puolestaan syyttää hallitusta ampumisesta. Angolan hallitus on luvannut YK:lle apua koneiden etsimisessä, kun taas Unita pitää kiinni siitä, ettei se ole edes saanut mitään virallista avunpyyntöä. YK:n turvallisuusneuvosto sanoi viime yönä Suomen aikaa antamassaan lausunnossa olevansa järkyttynyt koneiden ampumisesta. Se vaati Unitan sissejä auttamaan mahdollisten eloonjääneiden etsinnässä sissiliikkeen hallussa olevalla alueella.

Rauhanturvaajien poisvetäminen esillä

Diplomaattien mukaan ainakin yksi valtuuskunta otti turvallisuusneuvoston istunnossa esille kysymyksen siitä, pitäisikö noin 1000 miehen vahvuinen YK:n rauhanturvajoukko vetää maasta kokonaan pois. YK on jo vetänyt tarkkailijoitaan pois taistelualueilta.

Hollannin YK-lähettilään Jaap Ramakerin mukaan Angolassa on päivä päivältä vähemmän rauhaa mitä turvata. Turvallisuusneuvosto on kuitenkin päättänyt, että se odottaa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin raporttia, jonka on määrä valmistua 15. tammikuuta mennessä. Rauhanturvaajien nykyinen toimikausi päättyy 26. helmikuuta. Avustustyöntekijät ovat jo varoittaneet, että YK:n vetäytyminen joiltakin alueilta pahentaa tuhansien nälkiintymisen ja sairauksien uhkaamien siviilien tilannetta.

Unita ja hallitus solmivat vuonna 1994 rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena oli päättää kaksi vuosikymmentä jatkunut verinen, yli miljoonan ihmisen hengen vaatinut sisällissota. Rauhansopimuksen ehtojen mukaan Jonas Savimbin johtaman Unitan oli määrä luovuttaa aseensa ja toimia jatkossa perinteisen poliittisen puolueen tavoin. Unita tuli huhtikuussa 1997 mukaan kansallisen yhtenäisyyden hallitukseen, joka kuitenkin seuraavana vuonna hajosi. Sekä Angolan hallitus että YK ovat syyttäneet Unitaa rauhansopimuksen rikkomisesta. YK määräsi viime vuonna pakotteita Unitaa vastaan, koska se mm. piti useita Angolan alueita edelleen hallussaan sopimuksen vastaisesti.

Taistelut Unitan ja hallituksen välillä puhkesivat uudelleen joulukuun alussa. Taisteluja käytiin edelleen myös tänään, jolloin Unitan kerrottiin tulittaneen hallituksen joukkojen hallussa olevaa Maranjen kaupunkia.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat