Mainos

YK vaati rikkaita maita muuttamaan lupauksensa rahaksi

YK vetosi kansainvälisessä avustuskokouksessaan eri maiden hallituksiin, että apua lähetetään myös muualle kuin Aasiaan. Kansainvälistä tukea odotetaan erityisen kipeästi Afrikkaan.

YK yritti tänään muuttaa annettuja avustuslupauksia käyväksi rahaksi ja turvata sen, että apu pääsee perille Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Maailmanjärjestö vetosi rikkaisiin maihin kansainvälisessä avustuskokouksessa Genevessä.

- Tarvitsemme pikaisesti lisää allekirjoitettuja sopimuksia, enemmän käteistä ja konkreettisia sitoumuksia pitääksemme nämä valtavat ponnistelut käynnissä seuraavien kuuden kuukauden ajan, huomautti YK:n hätäavun koordinaattori Jan Egeland.

Egelandin mukaan kuolonuhrien määrä nousee entisestään, elleivät rikkaat maat pidä lupauksiaan ja pysy katastrofista kärsineiden tukena.

-He (tuhoalueella) eivät unohda, eikä meidänkään tulisi unohtaa, Engeland totesi.

Katastrofin uhreille on luvattu apua maailmanlaajuisesti kaikkiaan noin kahdeksan miljardia dollaria. YK kuitenkin pelkää summan jäävän todellisuudessa selvästi tätä pienemmäksi, sillä vahvistettuja avustuksia on summasta vain kolmasosa.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa voi käydä samalla tavalla kuin Bamin maanjäristysalueella Iranissa joulukuussa 2003 - silloin myönnetyistä varoista osa jäi lopulta saamatta.

"Nälkä ja taudit eivät odota"

- On äärimmäisen tärkeää, että saamme rahat ajoissa. Nälkä ei odota, taudit eivät odota. Haluamme olla nopeampia, Egeland vetosi.

Hyökyaaltojen runtelemilla rannikoilla ei ole vielä havaittu koleraa tai muita tauteja. WHO:n mukaan epidemiat voisivat pahimmillaan lisätä kuolleiden määrää vielä kymmenillä tuhansilla, ellei riskiä oteta tosissaan.

Aasian katastrofissa sai surmansa ainakin 157 000 ihmistä 11 maassa. Kaikkein vaativinta avustustyö on ollut Indonesian Acehissa, missä hyökyaallot tappoivat arviolta 105 000 ihmistä. Kotinsa menettäneitä uskotaan olevan yli 600 000.

YK vetosi avustuskokouksessaan eri maiden hallituksiin, että apua lähetetään myös muualle kuin Aasiaan. Kansainvälistä tukea odotetaan erityisen kipeästi Afrikkaan.

YK mainitsi vetoomuksessaan esimerkiksi Kongon demokraattisen tasavallan, missä kuolee maailmanjärjestön arvion mukaan tuhat ihmistä päivässä. Lisäksi kymmenet tuhannet menettivät kotinsa viime vuonna sisällissodan repimässä maassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.